365 de eroi ai României. Iancu de Hunedoara, salvatorul Europei: o legendă, o enigmă și un miracol. ,,Atletul lui Hristos“ umbla printre pedestraşii săi şi vorbea, făcând semne cu mâna celor din faţa sa, când un ostaș l-a ochit

365 de eroi ai României. Românul Iancu de Hunedoara, salvatorul Europei: o legendă, o enigmă și un miracol, a devenit, încă din timpul vieții, o legendă, un subiect și un erou de balade.

Despre românul care a scris istoria Ungariei la mijlocul secolului al XV-lea, cronicarul ungur Ioan Thuroczi spunea: ,,Era pe atunci în regat un ostaş cu suflet mare, născut în sânul unei nobile şi vestite familii de peste munţi; se numea Iancu de Hunedoara şi era om războinic şi născut pentru a purta armele şi a sta în fruntea războaielor… Se povesteşte că regele Sigismund, îndemnat de faima vitejiei tatălui acestui ostaş, l-a adus din pãrţile transalpine în regatul sãu, fãcîndu-şi-l supus. Totodată, l-a dăruit cu vrednica şi veşnica stăpânire a cetăţii Hunedoara, unde acum se înalţă un castel cu o înfăţişare mândră şi plăcutã. Iară pomenitul Iancu de Hunedoara, stând necurmat alături de stăpânul său şi întărindu-se mereu în virtute, într-atât a devenit vestit, încât de la slujbele mărunte, cu care fusese răsplătit încă de tînăr, s-a ridicat până la rangul de voievod al Transilvaniei”.

Moartea voievodului din Transilvania, susţin unii istorici, a fost provocată de epidemia de ciumă care pusese stăpânire pe tabăra militară, dar și de epuizarea fizică.

Sursa: https://a1.ro/news/inedit/365-de-eroi-ai-romaniei-iancu-de-hunedoara-salvatorul-europei-id749709.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.