81 de morți într-o catastrofă aviatică vorbesc! ”După ce aterizăm, mă duc direct la plajă! ”Pe noi cine ne-a ucis: teroriștii, rachetele de antrenament”?

Avionul – un McDonnell Douglas DC-9-15 – e refăcut, în mare parte, ca într-un puzzle. N-ai voie să faci poze, ci doar să admiri. 81 de becuri pulsează, asemenea unor inimi. 81 de oglinzi negre, asemenea unor suflete nevăzute. 81 de difuzoare, mici, din care răzbesc vorbe. Pe 27 iunie 1980, un avion ”Itavia” ce lega Bologna de Palermo, se prăbușește în Marea Tireniană. Nici până azi nu se știe de ce…Tragedia de la Ustica. 81 de morți 

Aparatul ”McDonnell Douglas DC-9-15” intrase în flotila ”Itavia” pe 27 februarie 1972. Fusese născut cu șase ani mai înainte, operase pe ”Hawaiian Airlines”. Pe 27 iunie 1980, cu o oră și 53 de minute întârziere, decolează de pe aeroporul ”Guglielmo Marconi” din Bologna cu destinația Palermo. E 20.08 ora locală, 77 de pasageri la bord, căpitanul Domenico Gatti, ofițerul Enzo Fontana și două stewardeze, în total 81 de oameni. Vreme de 50 de minute, totul pare a fi ok. Apoi, la 20:59, deasupra Mării Tireniene, aproape de insula Ustica, la 130 kilometri sud-vest de Napoli, zborul IH 870 dispare de pe radar. Se prăbușește instant, toate cele 81 de suflete fiind ucise. Fix la un minut de la confirmare, două avioane militare italiene ”F-104s”, de la baza militară ”Grosseto”, sunt trimise să survoleze zona, dar, din cauza vizibilității scăzute, acțiunea este oprită.

Imagine cu una dintre victime, o femeie, la o oră după incident

Nu există explicație oficială!

După nouă ani de investigații, în 1989, senatorul Giovanni Pellegrino, trage concluzia asupra dispariției zborului 870, cel ce avea să devină ”Tragedia Ustica””Incidentul avionului DC9 a survenit după ce acesta a fost interceptat militar, iar aparatul a fost doborât, ucigând 81 de oameni nevinovați. Vorbim, aici, despre un act de război nedeclarat, o violare a normativelor internaționale”. Cu toate acestea, nimic nu este clar. Se vorbește despre un atac teroris. Peste mulți ani, în 1994, Biroul Britanic pentru Investigarea Accidentelor Aviatice admite că în toaleta din spatele avionului ar fi explodat o bombă. Altă versiunea povestește despre o rachetă de antrenament, trasă de pe un portavion francez. Se avansează și ideea unei acțiuni NATO: fix în acea noapte, prin același spațiu aerian urma să călătorească liderul libian Muammar al-Gaddafi, pe care Coaliția dorea să-l ucidă, după atentatul de la Lockerbie, în care își pierduseră viața 270 de persoane și de care colonelul nu era străin. Dar nimic nu e clar, nimic nu este palpabil. Anii trec și nu a apare nicio explicație oficială.

Baza aeriană de lângă Roma, locul în care aeronava a fost ”reconstruită” prima oară

Morții încep să ”vorbească”!

Pe 27 iunie 2007, „Muzeul Tregediei de la Ustica” este deschis. Cu un an în urmă, autoritățile au fost de acord să desigileze locul în care țineau, de peste 25 de ani, rămășițele aeronavei, astfel că aceasta părăsește baza militară ”Pratoca di Mare”, de lângă Roma, pentru a ajunge la Bologna. Imaginile sunt triste și cutremurătoare. Christian Boltanski este omul care avea să se ocupe de tot. Din mii de piese recompunea structura avionului, aproape tot fuselajul extern, într-o muncă infinită. Așeza ceea ce rămăsese din bătrânul avion în mijlocul unei hale. Apoi apăreau:

– 81 de lămpi ce pulsează, spânzurate deasupra ”scheletelui”, asemenea celor 81 de inimi care, de atunci, își caută liniștea

– 81 de oglinzi negre, asemenea unor suflete 

– 81 de mici difuzoare, poziționate în spatele fiecărei oglinzi. Aceste din urmă au viață, vorbesc. ”După ce aterizăm, abia aștept să mă duc la mare. Da, e târziu, dar vreau să o văd”, ”spune” una. ”Pe noi cine ne-a omorât: teroriștii ori rachetele de antrenament?”, se mai aude. Obiectele găsite de la fiecare dintre pasageri odihnesc în fața acestor oglinzi, într-o cutie acoperită, de asemenea, cu un plastic negru. Un mic album rememorează chipurile victimelor.

De aproape 40 de ani, 81 de suflete așteaptă, acolo sus, un răspuns. Alte câteva mii, jos, pe pământ.

Sursa: https://a1.ro/news/inedit/81-de-morti-intro-catastrofa-aviatica-vorbesc-dupa-ce-aterizam-ma-duc-direct-la-plaja-cine-ia-ucis-teroristii-rachetele-de-antrenament-id762460.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.