Afirmații extrem de îngrijorătoare venite de la un Comandant NATO: ” Rusia ar putea tăia cablurile de internet care fac legătura între continente”

Comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, Curtis Scaparrotti, susține că navele și submarinele Rusiei „colcăie” în mările și oceanele lumii cu o misiune: aceea de provoca probleme la nivelul cablurilor subacvatice de internet care fac legătura între continente.

O bună parte din traficul comunicațiilor internaționale (95%) este transmis prin cabluri submarine cu fibră optică. Ele sunt vitale pentru conexiunea intercontinentală la internet, iar deteriorarea lor ar putea afecta viețile a milioane de oameni de pe planetă. Reprezentanți NATO sunt cu atât mai alarmați cu cât intuiesc că rușii s-ar putea folosi de diferite subterfugii pentru a produce haos în anumite state.

Cablurile de fibră optică subacvatice care transmit informațiile sunt doar cu puțin mai mari decât un furtun de grădină, așa că sunt foarte ușor de deteriorat în adâncime, cu un submersibil sau cu scafandri. Legătura dintre continente se realizează prin aproape un milion de kilometri de astfel de cabluri, suficient de lungi cât să înconjoare Pământul de aproape 25 de ori.

Prin urmare, este lesne de imaginat ce s-ar putea întâmpla odată distrusă această enormă rețea intercontinentală. Un detaliu: zilnic, prin aceste cabluri – deținute majoritatea de companii private, de giganți precum Google sau Microsoft – au loc tranzacții financiare de 10 trilioane de dolari, potrivit Business Insider. citat de Digi24. 

„Marina rusă, în special segmentul submarinelor, desfășoară o activitate cum nu am mai văzut din anii 1980”, a subliniat recent oficialul NATO în Congresul Statelor Unite.

În privința informațiilor militare, tăierea unui asemenea cablu ar fi o lovitură strategică letală: comunicarea dintre oficialii de la Pentagon și trupele americane care luptă în Orientul Mijlociu ar fi brusc întreruptă.

Comandantul Curtis Scaparrotti nu a precizat însă în ce zonă a lumii este în special concentrată activitatea navală rusească.

Rusia „își face temele și, în cazul unei crize sau a unui conflict militar, ar putea să ne facă probleme de felul acesta”, a afirmat Michael Kofman, expert în armata rusă al organizației CNA Corp.

Însă nu flota militară a Rusiei reprezintă principala amenințare, ci Directoratul rusesc de Cercetare Marină, spun oficialii NATO, conform CBS News.

Sub aparența unor activități științifice neutre sau a misiunilor de salvare, navele și dronele submarine ale Rusiei derulează și alt soi de activități. Un exemplu este nava rusească de cercetări submarine Yantar. Nimic din estetica modestă a acestui vas de oceanografie nu trădează reputația pe care o are în lumea serviciilor secrete. Yantar este una dintre navele de spionaj cele mai sofisticate ale Rusiei.

Recent, Yantar a participat la operațiunile de căutare a epavei submarinului argentinian ARA San Juan, conducând cercetările. Chiar publicația oficială a Dumei de Stat, Parlamentskaya Gazeta, glorifica într-un articol de anul trecut echipamentele de pe navă capabile să se „conecteze la cabluri de comunicare supersecrete”, subliniind că Yantar avusese în 2015 o misiune de colectare de informații legate de senzori militari subacvatici din apele teritoriale ale SUA, în Kings Bay, statul Georgia.

Surse:

Sursa: https://info-stiri.net/taierea-cablurilor-intercontinentale-la-internet/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.