Anunț de ultima oră. Anunț SRI: Atac cibernetic asupra României derulat, cel mai probabil, de Ruși

Anunț de ultima oră. Anunț SRI: Atac cibernetic asupra României derulat, cel mai probabil, de Ruși

Centrul Național Cyberint, structură aflată în coordonarea SRI, a reușit să contracareze o tentativă de atac cibernetic derulată, cel mai probabil, de entitatea asociată grupului de criminalitate cibernetică APT28 / Fancy Bear. Acțiunea SRI s-a derulat la sesizarea Serviciului de Informații Externe (SIE).

„Astfel, a fost identificată o tentativă de atac cibernetic la adresa unei instituții guvernamentale din România, derulată, cel mai probabil, de actori asociați anterior cu alte incidente de acest tip. Datorită cooperării eficiente între instituții, a fost prevenită materializarea atacului și producerea de pagube, fiind identificate tințele vizate, precum și metodologia de atac. Relevant, din perspectiva securității cibernetice, este faptul că această tentativă de atac nu reprezintă o noutate. Zilnic, mii de atacuri cibernetice vizează instituții, entități și persoane din spațiul virtual, iar România nu reprezintă o excepție”, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.

Totodată, instituția avertizează că nivelul tehnologic al acestor atacuri va înregistra o creștere semnificativă în perioada imediat următoare, ceea ce face imperios necesară implementarea unui cadru legislativ clar și pragmatic, care să stabilească atribuții și responsabilități concrete în acest domeniu la nivel național.

Un grup de hackeri ce ar avea legatura cu Rusia au încercat să atace, vineri, Ministerul român de Externe, imitând o adresa de email a NATO. Experții spun că nu se știe dacă tentativa a avut succes.

Site-ul Cyberscoop, specializat în știri din online și din domeniul securității, a obținut o copie a unui asemenea email pe care experții l-au atribuit gruparii cunoscute ca APT28 sau Fancy Bear.

Unul dintre mailurile de phishing trimise MAE are un atasament denumit “Trump’s_Attack_on_Syria_English.docx”, care contine un articol de presa, potrivit expertilor.

Daca atasamentul este deschis pe un sistem vulnerabil, el descarca pe ascuns un troian ce furnizeaza control la distanta, folosind doua vulnerabilitati ale programului Word.

MAE nu comentat, până acum, incidentul…

Sursa:  https://infostiri.net/2017/05/12/anunt-de-ultima-ora-anunt-sri-atac-cibernetic-asupra-romaniei-derulat-cel-mai-probabil-de-rusi/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.