Arheologii au descoperit ceva uimitor lângă moaștele unui episcop suedez, decedat în urma cu trei secole

Lund Peder Winstrup, un episcop suedez decedat in urma cu trei secole a ajuns acum sub lupa arheologilor suedezi, după 336 de ani. Odată cu deshumarea moastelor inaltului prelat a iesit la iveala si un secret îngropat în cripta catedralei din Lund: la picioarele sale s-a descoperit si corpul unui bebeluș, născut prematur.

Trupul mumificat al episcopului Winstrup a intrat in atenția cercetătorilor, fiind cel mai bine conservat corp al unui reprezentant al civilizației europene din secolul XVII, studiul putând oferii informații reale despre viața și condițiile sociale din acea perioadă.

Corpul episcopului este foarte bine conservat, hainele în perfectă stare, iar chipul, în ciuda procesului de mumificare, este ușor de recunoscut, comparându-l cu portretele în care apare.

Surpriza a venit după ce efectuat scanarea coșciugului episcopului, imaginile relevând faptul că acesta nu era singur, la picioarele sale fiind descoperit corpul unui bebeluș, născut prematur, undeva în luna a șasea de sarcină.

Deși coșciugul a mai fost deschis de câteva ori până acum, în urmă cu un secol fiind realizată chiar o fotografie alb-negru a moaștelor, corpul bebelușului nu a fost descoperit decât în urma scanării, din cauza faptului că era îngropat în ierburile care au umplu mai bine de jumătate din sicriu.

Peder Winstrup a fost nu doar om al bisericii, ci si savant si fondator al Universitatii din Lund, inaugurata in 1666. Cercetatorii presupun ca intre el si copil ar putea exista o legatura, de aceea le vor face amandorura teste ADN. O alta ipoteza ar fi ca este vorba despre un copil nelegitim ce trebuia ascuns si care nu are nicio legătura cu Winstrup, ci pur si simplu a fost inmormant împreuna cu acesta.

Sursa: https://stiinta-mister.ro/2018/01/18/arheologii-au-descoperit-ceva-uimitor-langa-moastele-unui-episcop-suedez/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.