Atentie! Romanii din strainatate vor fi TAXATI in TARA! S-a aprobat noul cod fiscal! Iata si de ce

Conform noului Cod Fiscal, care se aplica din acest an, referitor la contributia persoanelor care nu au un venit la sistemul de asigurari de sanatate, daca acestia nu contribuie intr-o forma sau alta la buget, vor trebui sa plateasca o contributie la valoarea salariului minim pe economie. Cu alte cuvinte, orice persoana care nu are un venit va plati procentul de 5,5% din 1200 lei cat va fi salariul minim de anul viitor, adica 66 lei pe luna, deci 792 de lei pe an, anunta Hotnews.ro.

De la aceasta taxa sunt scutiti: tinerii cu varsta de pana la 26 de ani care provin din sistemul de protectie a copilului; sotul, sotia si parintii far4a venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate; prsoane persecutate politic; veteranii de razboi; revolutionarii; persoanele cu handicap; bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul de resort; femeile insarcinate si lauzele.

„Confirm faptul ca persoanele cu rezidenta fiscala in Romania, cu domiciliul in tara, sunt obligate la plata acestei contributii calculata prin procentul de 5.5% x valoarea salariului minim pe economie, chiar daca se afla in strainatate. Contributia este de circa 67 de lei/luna, corespunzator sumei de 792 de lei pentru un salariu minim pe economie din 2016 de 1200 de lei”, a mentionat Adrian Benta, consultant financiar, citat de HotNews.ro.

„Articolele 180-182 din noul Cod Fiscal impun plata unei contributii la asigurarile de sanatate de catre persoanele fizice ce nu realizeaza venituri si nici nu sunt scutite de plata contributiei de sanatate prin efectul legii. Este vorba de minorii sau doamnele insarcinate care nu au venituri. In acest sens, cetatenii romani care isi pastreaza rezidenta fiscala in tara sunt in sfera contributiei la aceasta asigurare de sanatate.

In esenta, legea nu se adreseaza numai acestor categorii de persoane ci si altor persoane, cum ar fi cele neasigurate, dar care incaseaza venituri la negru, agricultorilor care nu indeplinesc conditia de a fi impozitati prin transe de venit sau persoanelor casnice ce nu sunt coasigurate”, a mai spus Adrian Benta.

Sursa: https://teotrandafir.com/news/atentie-romanii-din-strainatate-vor-fi-taxati-tara-s-aprobat-noul-cod-fiscal-iata-si-de-ce-117207/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *