Bulgarii ne-au furat moaștele Sfântului Dumitru. Mașina s-a stricat, le-au pus într-o căruță. ”Voi ni le-ați luat primii, acu’ le vreți îndărăt?”

În noaptea de 16 spre 17 februarie 1918, un grup de soldați bulgari, foarte ”armat”, fură moaștele Sf. Dumitru Basarabov de la Mitropolia din București, cu gândul de a le trece Dunărea și a ajunge la Ruse. Mareșalul Mackensen dă ordin ca o trupă de soldați germani, călare, să plece în urmărirea lor. Aproape de Călugăreni, mașina acestora se strică, iar sicriul e mutat într-o căruță. Moaștele sunt recuperate, nu înainte ca vecinii să strige că noi le-am furat primii.

18 februarie 1918 a picat într-o duminică. Enoriașii erau la cuvenita slujbă, se înălțau rugăciuni pentru bolnavii și răniții din Marele Război, Bucureștiul era plin de soldați germani. Arhimandritul Iuliu Scriban ține Sf. Liturghie în Paraclisul Seminarului Central când cineva îl întrerupe. ”Degrab’ trebuie să ajungeți la Mitropolie, s-au furat moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou”, aude. ”Bulgarii le-au luat”…

Pe 13 iulie 1774Grigore al II-lea, Mitropolit al Ungrovlahiei, adusese la Mitropolie moaștele lui Dimitrie cel Nou, cunoscut și ca Sf. Dumitru Basarabov sau din Basarabi. Hagi Dimitrie, negustor machedon cu putere, străruise pe lângă generalul rus Piotr Saltâkov să le lase la București. Acesta le adusese din satul Basarabov, de lângă Ruse, cu intenția de a le duce spre țara natală, după încheierea războiului ruso-austro-turc și semnarea păcii de la Kiciuk-Kainargi. Saltâkov e de acord, Dimitrie le obține și le dă mai departe mitropolitului, cu scopul de a fi arătate la Mitropolie.

Pe finalul Primului Război Mondial, capitala e plină de soldați bulgari. Unora le dă prin cap să ”recupereze” moaștele.

Căruța e găsită aproape de Călugăreni

Sâmbătă, 17 februarie 1918, planul e gata. La 02.00, dimineața, 20 de ostași de peste Dunăre, înarmați până în dinți, sparg ușile catedralei. Iau moaștele și le urcă într-o mașină parcată pe o stradă întunecoasă. Femeile, copii și bătrânii plâng cu mare jale. Se caută pe cineva care să știe germană, a doua zi, duminică, când se constată furtul, pentru a scrie scrisoare și a-i fi trimisă Mareșalului Mackensen. Mitropolitul Conon Arămescu – Donici anunță peste tot. Comandantul garnizoanei dă ordin ca după bandiți să fie trimis un corp de soldați, călare. Generalul Zach, șeful militar al judeţului Vlaşca, i-a trimis apoi prefectului Moldoveanu, o scrisoare, redactată în limba franceză, prin care îl înştiinţa de găsirea sfintelor moaşte în apropiere de Călugăreni, loc în care, defectându-li-se automobilul, soldaţii bulgari au urcat măreţul sicriu de argint într-o căruţă. “Este meritul aghiotantului meu – nota generalul Zach – d. Rhefeld, că a descoperit acest schimb. Din ordinul meu, Rhefeld a fost trimis într’un automovil cu soldaţi armaţi pe calea Bucureştilor spre a opri hoţii. în dreptul satului Daia, el a găsit căruţa căutată, însoţită de soldaţi bulgari foarte armaţi”.

Mareșalul Mackensen s-a implicat, personal, în recuperarea moaștelor

Dar bulgarii nu cedează ușor și se ”opun situațiunii”. Țipă ”Voi ni le-ați luat primii, acu’ le vreți îndărăt?” Însă Rhfeld se ține tare, duce sicriul la Giurgiu, e ”păzit de soldați armați până pe 19 Fevruarie”. De aici, revine la București, cu mare alai. O comisie specială se formează, dimpreună cu garda civică de onoare convoiul e așteptat în dreptul Cimitirului Bellu, în drumul spre Mitropolie. 

”Dumitru cel Nou nu voise să plece din București, unde ocrotea oamenii. Întristarea curând s-a întors într-o bucurie (…) Furii au fost prinşi şi am fost marturi ai alaiului şi ai veseliei cu care Sf. Dumitru a fost adus îndărăt şi aşezat cu cinste la Mitropolie”, nota Arhimandritul Iuliu Scriban. 

Procesiunea readucerii moaștelor Sf. Dumitru cel Nou la Mitropolia din București

Generalizarea cultului său s-a făcut în anul 1955, când, la propunerea patriarhului Justinian Marina, Sfântul Sinod a proclamat generalizarea cinstirii sale în întreagaBiserică Ortodoxă Română.

Sursa: https://a1.ro/premium/bulgarii-neau-furat-moastele-sf-dumitru-masina-sa-stricat-leau-pus-intro-caruta-voi-ni-leati-luat-primii-acu-le-vreti-indarat-id760264.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.