Când se va produce următorul mare cutremur în România și care vor fi cele 6 semne care ar putea să-l prevestească

Un cutremur cu o magnitudine majoră nu se va produce în zona Vrancea înainte de anii 2040-2041, susține directorul onorific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu.

„Este curios că un cutremur de suprafaţă şi unul adânc, dacă le aduni ca timp, ies 101-102 ani. Spre exemplu, am avut cutremur în 1940 şi a fost de mare adâncime. Urmează 1977 – 37 de ani. Avem trei mari cutremure la 37 de ani.(…) Urmează diferenţa pâna la 101-102 ani”, a spus Mărmureanu, la Antena 3, precizând că că este vorba despre anii 2040-2041 şi un cutremur de mare adâncime care „avantajează” România.

Potrivit gandul.info, , el a dat exemplul seismului din 1986, care s-a produs în Vrancea şi care a avut o magnitudine de 7,1 grade şi s-a produs la peste 180 de kilometri adâncime. Mărmureanu a precizat că în România nu s-au înregistrat pagube atunci, însă la Chişinău au murit câţiva oameni, iar o clădire s-a prăbuşit în Ucraina.

Întrebat la ce magnitudine Casa Poporului ar începe să se dărâme, Mărmureanu a răspuns că ar trebui să fie un cutremur de cel puţin 7,8-7,9 grade.
Specialistul a adăugat că înainte de un cutremur mare se produc mai multe seisme mai mici cu magnitudine ce poate să ajungă la 6 grade pe scara Rihter..

Iată care sunt cei șase indicatori care pot prevesti un cutremur, potrivit expertului în geofizică Emil Străinu, aceștia putând fi observați de orice persoană, chiar cu ochiul liber:
Norii tip panglică
Primul dintre cei şase indicatori descoperiţi de general este apariţia pe cer a unor nori de tip panglică, paraleli.
Modificarea nivelului apei din fântâni
Un alt semn foarte important constă în modificarea nivelului apei din fântâni, care, înainte de producerea unui seism, scade sau creşte foarte mult. Totodată, apa îşi schimbă culoarea, dar şi gustul, iar cei care se uită în fântână au senzaţia că apa ar fierbe.
Comportamentul animalelor de companiei
Cel de-al treilea indiciu descoperit de general în cei 30 de ani de cercetări îl reprezintă schimbările comportamentale ale animalelor de companie.
Paraziţii electrici
Mai mult, în zona ce urmează a fi lovită de cutremur se constată creşterea paraziţilor electrici la recepţiile de telefonie mobilă, televiziune şi radio.
Descărcări electrice pe cer
În zona seismică, pe cer, se poate observa apariţia unor lumini sau descărcări electrice care sunt date de scăpările energetice ale scoarţei terestre spre atmosferă.
Oamenii devin mai agitaţi
Potrivit unui studiu realizat de seismologii japonezi, comportamentul oamenilor se schimbă, de asemenea, înainte de producerea unui cutremur.
Indicatorii amintiți mai sus au fost prezentați în cadrul emisiunii „România Acum” de pe B1 TV.

Sursa: https://stiinta-mister.ro/2018/01/21/cand-se-va-produce-urmatorul-mare-cutremur-in-romania-si-care-vor-fi-cele-6-semne-care-ar-putea-sa-l-prevesteasca/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.