Culisele întâlnirii Dăncilă – Papa Francisc de la Vatican: ce a spus Suveranul Pontif şi a omis Guvernul în comunicat

Potrivit unui comunicat al Vaticanului, Papa Francisc a menţionat în timpul întâlnirii cu premierul Viorica Dăncilă ,,importanţa concordiei în societatea românească în vederea binelui comun”. Această remarcă, poate cea mai importantă a Suveranului Pontif, nu a fost inclusă în comunicatul guvernului pe tema vizitei la Vatican. În februarie anul trecut, în toiul protestelor din ţara noastră, oficiosul Vaticanului, L’Osservatore Romano, scria că România trece printr-o ,,criză profundă”.

Papa Francisc şi Viorica Dăncilă au discutat preţ de 24 de minute, cu ajutorul unui interpret, conform VaticanNews, care relatează întâlnirea într-un material intitulat ,,Importanţa concordiei s-a aflat în centrul întrevederii dintre Papă şi premierul român”.

Potrivit sursei citate, Suveranul Pontif a ţinut să menţioneze şi subiecte de actualitate, ,,inclusiv importanţa concordei în societatea românească pentru binele comun”.

Acest pasaj, omis de guvernul României, vine pe fondul preocupărilor manifestate în trecut de Vatican faţă de tulburările sociale din România. Câteva zile mai târziu, la predica Sfintei Lirtughii, celebrată la Casa ,,Sfânta Marta”, Papa Francisc vorbea despre corupţie, potrivit Radio Vatican: „Mulţi corupţi, mulţi peşti mari corupţi care sunt în lume şi a căror viaţă o ştim din ziare: poate au început cu un lucru mic, nu ştiu, furând la cântar: ‘nu, punem 900 de grame, dar să pară un kilogram’. Corupţia începe cu puţin, cu dialog: ‘Dar nu, nu este adevărat că îţi va face rău acest fruct! Mănâncă-l, este bun! Este un lucru mic, nimeni nu îşi dă seama. Fă-o, fă-o!’. Şi puţin câte puţin, puţin câte puţin, se cade în păcat, se cade în corupţie”, afirma Suveranul Pontif.

Conform comunicatului emis de Vatican, Papa Francisc i-a vorbit Vioricăi Dăncilă şi despre viitorul proiectului european, luând în considerare că România va prelua preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene în prima jumătate a anului 2019.

Papa nu vine în România în anul Centenarului
După întâlnirea cu Papa Francisc, premierul român a anunţat că l-a invitat pe Suveranul Pontif în România, la care Papa Francisc ar fi răspuns ,,voi veni la începutul anului viitor”.

Potrivit agenţiei Acistampa, Sfântul Scaun va participa anul acesta acesta la evenimente culturale şi academice dedicate Centenarului din România, dar nu va exista o vizită a Papei Francisc, aşa cum se dorea. Unificarea naţiunii, explică sursa citată, a presupus includerea unui teritoriu cu populaţie majoritar maghiară, iar o eventuală vizită a Papei ar putea fi folosită în scopuri politice şi ar putea dăuna comunităţii maghiare, care îşi păstrează limba şi tradiţiile.

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/culisele-intalnirii-dancila-papa-francisc-de-la-vatican-ce-a-spus-suveranul-pontif-si-a-omis-guvernul-in-comunicat-2250346

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.