Curiozitate legislativa: Iti construiesti casa? Vezi la ce distanta de vecin trebuie sa-ti pui ferestrele si balconul

Codul civil in vigoare reglementeaza, intr-un capitol distinct, limitele legale ale dreptului de proprietate privata, printre care se numara si vederea asupra proprietatii vecinului. Astfel, in actul normativ se face referire atat la conditiile in care poate aparea o fereastra sau o deschidere in zidul comun, cat si la distanta minima ce trebuie respectata intre curtea vecinului si fereastra pentru vedere ori balconul construit.

Limitele legale ale dreptului de proprietate privata sunt reglementate de Codul civil in vigoare, act normativ care trateaza intr-un subcapitol distinct si „Vederea asupra proprietatii vecinului”. In primul rand, referitor la fereastra sau deschiderea in zidul comun, documentul citat stabileste prin intermediul art. 614 ca nu este permis sa se faca fereastra sau deschidere in zidul comun decat cu acordul proprietarilor. In ceea ce priveste distanta minima pentru fereastra de vedere, legiuitorul stipuleaza pastrarea unei distante minime intre curtea vecinului si fereastra de vedere ori balconul construit.

„Este obligatorie pastrarea unei distante de cel putin 2 metri intre fondul, ingradit sau neingradit, apartinand proprietarului vecin si fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari ce ar fi orientate catre acest fond”, este explicat la art. 615 din Codul civil.

De asemenea, fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrari neparalele cu linia de hotar spre fondul invecinat sunt interzise la o distanta mai mica de un metru. Nu in ultimul rand, referitor la fereastra de lumina, dispozitiile din actul normativ nu exclud dreptul proprietarului de a-si deschide, fara limita de distanta, ferestre de lumina, cu respectarea unei conditii: constructia acestora sa impiedice vederea spre fondul invecinat.

Sursa: https://wow.bzi.ro/curiozitate-legislativa-iti-construiesti-casa-vezi-la-ce-distanta-de-vecin-trebuie-sa-ti-pui-ferestrele-si-balconul-5175

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.