Descoperire socanta! Un marinar concediat de pe Titanic a uitat să predea o cheie care ar fi salvat vaporul de la tragedie

O cheie ar fi putut schimba soarta celebrului Titanic, doar că un marinar a uitat să o predea.

Un marinar ce a fost înlocuit de pe Titanic în ultimul moment ar fi putut juca un rol crucial în scufundarea vaporului.

David Blair lucra în calitate de ofițer secund al vasului ce a avut un final tragic. Bărbatul avea în grijă cheile ce deschideau o cabină în care se aflau binoclurile echipajului, scriu cei de la DailyMail.

Cu toate acestea, Blair a fost înlocuit înainte de ridicarea ancorei de un alt marinar mai experimentat. Se pare însă că a uitat să predea cheia de la cabină succesorului său.

Fără cheia respectivă, colegii săi nu au putut să ia binoclurile. Acest lucru i-ar fi ajutat să caute în zare diverse pericole, cum ar fi semnele de vreme rea sau icebergurile.

Responsabilul cu supravegherea unor astfel de lucuri era Fred Fleet. Acesta a supraviețui în urma tragediei în care au murit 1.522 de oameni; a declarat în urma investigației că, dacă ar fi avut acees la binocluri, ar fi observat icebergul mai devreme.

Întrebat atunci de un senator cu cât mai devreme ar fi putut observa icebergul ce a dus la scufundarea celebrului Titanic, Fleet a răspuns „cu suficient de mult timp înainte încât să-l evităm”.

Povestea este scoasă din nou la suprafață acum, în timp ce medalia de curaj acordată lui David Blair a fost scoasă la licitație.

Murray Shaw este cel care a cumpărat un set de medalii ce au aparținut lui Blair în 2011. Acum a decis să le scoată la licitație, valoarea estimată fiind de 18.000 lire.

Shaw a declarat pentru BurtonMail că „David Blair a stat 3 luni în Belfast în timp ce Titanicul era construit și a fost contractat ulterior pentru voiajul vaporului până la New York”.

„Ar fi fost responsabil pentru întreg echipamentul de navigație, dar a fost înlocuit de pe Titanic în Southampton din cauza unor cerințe pe care nu le îndeplinea”.

Blair trebuia să fie ofițer secund pe Titanic, vasul urmând să plece către New York pe 10 aprilie. Însă, în ultimul moment, i s-a spus că nu va parcurge cursa către America.

Marinarul scria dezamăgit într-o carte poștală către cumnata sa:

„Mă tem că va trebui să mă retrag pentru a face loc ofițerului șef de pe Olympic. Aceasta (nr.Titanic) este o navă magnifică, mă simt foarte dezamăgit că nu voi merge în prima cursă a ei”.

Blair a păstrat cheia cu pricina și a fost transmisă din generație în generație. Cheia și cartea poștală, cu o valoarea estimată de 70.000 lire, au fost vândute la o licitație în 2007.

Sursa: https://stiridecacao.ro/un-marinar-concediat-de-pe-titanic-a-uitat-sa-predea-o-cheie-care-ar-fi-salvat-vaporul/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.