Dialog cutremurător între călugărițele ostatice și atacatorii jihadiști din Franța

Un dialog suprarealist a avut loc marți în biserica din localitatea Saint-Etienne-du-Rouvray, în nordul Franței, după asasinarea preotului Jacques Hamel, între cei doi atacatori jihadiști și două călugărițe reținute în interiorul edificiului.

În timp ce preotul de 85 de ani, căruia tocmai i se tăiase gâtul, și un credincios grav rănit se aflau la pământ, atacatorii, care până la acel moment dăduseră dovadă de agresivitate și de o stare de nervozitate, și-au schimbat brusc comportamentul. „Am avut dreptul la un surâs de o secundă. Nu un surâs de triumf, ci un surâs dulce, al cuiva bucuros”, povestește sora Huguette Peron.

Sora Helene Decaux, 83 de ani, și soția credinciosului rănit, de asemenea în vârstă de peste 80 de ani, au cerut voie să se așeze. Unul dintre ucigași a acceptat. „I-am cerut bastonul meu, el mi l-a dat”, precizează sora Helene.

Apoi conversația a luat o turnură religioasă. Unul dintre cei doi atacatori a întrebat-o pe sora Helene dacă știe Coranul. „Da, îl respect așa cum respect și Biblia, am citit mai multe versete. Și ceea ce m-a frapat în mod special sunt versetele despre pace”, a răspuns călugăriță.

„Pacea, asta este ceea ce vrem (…) Atât timp cat vor există bombe asupra Siriei, vom continua atentatele. Și acestea vor avea loc zilnic. Când voi vă veți opri, ne vom opri și noi”, i-a răspuns interlocutorul său.

„Ți-e frica să mori?”, o întreabă apoi acesta din urmă. La răspunsul negativ al călugăriței, el continuă: „De ce?”. „Cred în Dumnezeu și știu că voi fi fericită”, a replicat sora Helene, care mărturisește că s-a rugat în gând la Fecioară Maria și s-a gândit la Christian de Cherge, stareț la mânăstirea Tibehirine (Algeria) asasinat alături de alți șase călugări în 1996.

Cu sora Huguette, conversația s-a purtat despre Iisus. „Iisus nu poate fi om și Dumnezeu. Voi sunteți cei care vă înșelați”, a spus celălalt atacator. „Poate, însă ar fi păcat”, a răspuns sora Huguette. „Gândindu-mă că voi muri, mi-am oferit viața lui Dumnezeu”, a adăugat ea.

„În mod vizibil, ei așteptau politia”, consideră sora Helene. La scurt timp, atacatorii au încercat să iasă luându-le pe cele trei femei drept scuturi umane. „Însă nu s-au pus complet în spatele nostru. Ai putea crede că mergeau la întâlnirea cu moartea”, adaugă ea.

Sursa:  https://infoalert.ro/2016/07/30/dialog-cutremurator-intre-calugaritele-ostatice-si-atacatorii-jihadisti-din-franta/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.