Doi tineri din Sebeş au lansat un cântec manifest pentru România: „Ăștia te mint, te fură şi te calcă în picioare”

Doi tineri din Sebeş au lansat un cântec şi un videoclip manifest pentru România în care vorbesc despre situaţia politică din societate, dar totodată încearcă să transmită un mesaj către români pentru a încerca „să schimbe macazul”. Cei doi cantautori susţin că au fost inspiraţi de protestele #rezist pentru a crea această melodie şi au ales să-şi spună părerea printr-un cântec folk.

Denumită „Romanifest”, melodia folk face trimitere la împlinirea în acest an a 100 de ani de la formarea României, iar autorii spun că românii caută „de-un veac soluţii pentru țărișoara noastră”.

„Căutăm de-un veac soluții pentru țărișoara noastră/Unde totul e posibil când se vrea/Dar ne paște ciuma asta roșă, galbenă și-albastră/Hai mai bine să o paștem noi pe ea!”, sună începutul cântecului.

Tinerii vorbesc despre „ciuma roșă, galbenă și-albastră” şi fac astfel trimitere la întreg spectrul politic românesc.

Videoclipul este filmat în Sebeş, oraşul de origine al celor doi tineri care au avut ideea cântecului, iar în imagini apare un reprezentant al statului căruia i se pun cătuşele, dar care este eliberat ulterior după ce unul din tineri, care are pe tricou scris cuvântul „Legea”, este sunat de un oficial cu rang înalt care poartă pe faţă o mască cu chipul unei maimuţe.

Ulterior pe pieptul celui eliberat scrie „Imunitate”, cu referire la imunitatea de care se bucură parlamentarii.

În videoclip este tratată şi situaţia contribuabililor care stau la coadă în faţa unui ghişeu de taxe la care nu este nici un funcţionar.
”Ăștia te mint, te fură și te calcă în picioare/Vrei soluții, vrei schimbare, însă nu știi ce să faci./Hai cu noi să schimbi macazu’, hai cu noi la o plimbare/Să n-ajungi și tu bătrân și plin de draci”, se mai spune în refrenul cântecului.

Melodia face referire şi la protestele „#rezist” dar şi la perioada comunistă prin care a trecut România.

„Am trecut și prin mai rele, cuceriri și subjugare/Pușcărie pentru gânduri în trecutul comunist/Însă viitorul se întâmplă-acum și-n continuare/Deci trecutului eu am să îi rezist” este o altă strofă a cântecului.

Interpretul melodiei este Mihai Rîurean, care a realizat şi partea melodică, iar  Victor Rîurean este autorul versurilor, ambii fiind, în prezent, studenţi în Bucureşti.

„Am vrut să facem ceva, fiind inspiraţi în primul rând de protestele din ultimul an. Am considerat că folk-ul transmite cel mai clar mesajele sociopolitice”, a spus Victor Rîurean pentru presa din Alba.

Sursa: https://www.libertatea.ro/stiri/doi-tineri-din-sebes-au-lansat-un-cantec-manifest-pentru-romania-astia-te-mint-te-fura-si-te-calca-in-picioare-2121925

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.