E LEGE: ÎNCHISOARE pentru șoferii care…

Din cauză că numărul şoferilor care circulă cu ITP-ul expirat creşte încontinuu, Ministerul Afacerilor Interne, Direcţia Permise şi Înmatriculări şi Registrul Auto Român au decis să schimbe legea, potrivit Antena1.ro.

În momentul expirării ITP-ului unei maşini, RAR va anunţa Direcţia de Permise şi Înmatriculări. Înmatricularea maşinii în cauză va fi suspendată. Iar poliţiştii îi vor opri în trafic pe şoferii vizaţi, talonul maşinii va fi reţinut şi conducătorii auto – amendaţi.

Doar că, până la sancţiuni, nimeni nu îi va notifica şi pe şoferi, care astfel se vor face vinovaţi şi de conducerea unui autovehicul neînmatriculat pe drumurile publice – o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 3 ani.

Momentan, sancţiunea aplicată celor care uită să facă la timp Inspecţia Tehnică Periodică este amendă cu până la 2000 de lei.

Codul rutier 2018. De la 1 ianuarie, se schimbă regulile în ceea ce priveşte verificarea tehnică a maşinilor mai vechi de 12 ani, dar şi obţinerea sau reînnoirea permisului auto.

TOP 5 MODIFICĂRI

1. Codul rutier 2018. Înmatricularea maşinilor va fi suspendată în următoarele cazuri:

– atunci cand cumparatorul nu solicita transcrierea transmiterii dreptului de proprietate in termen de 90 de zile de la data dobandirii
– atunci cand ITP-ul a expirat
Interdictia de a circula cu un vehicul va fi data atunci cand:
– masinile nu corespund din punct de vedere tehnic
– masinile nu au asigurare RCA
– masinile au inmatricularea suspendata
– masinile nu au IT

2. Transmiterea dreptului de proprietate va presupune:

– datele noului proprietar vor trebui inscrise in evidentele autoritatilor simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar in 90 de zile

– in 5 zile lucratoare, organul fiscal care opereaza scoaterea autovehiculului din evidenta fiscala a fostului proprietar va avea obligatia de a notifica autoritatii competente instrainarea acestuia

– daca noul proprietar nu solicita transcrierea in 90 de zile, inmatricularea vehiculului se suspenda de drept

3. Codul rutier 2018. ITP anual pentru maşinile mai vechi de 12 ani:

– autovehiculele destinate transportului de persoane care au, in afara locului conducatorului, cel mult 8 locuri pe scaune se supun primei inspectii tehnice periodice la 3 ani, daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi

– masinile cu o vechime de cel putin 12 ani vor trebui sa faca anual ITP-ul, incepand din momentul in care trec de data stabilita in certificatul de inmatriculare pentru o noua verificare.

4. Codul rutier 2018. Permisul de conducere, mai greu de obţinut

– Ministrul Sanatatii a semnat ordinul prin care se schimba de la 1 ianuarie regulile in obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere, fiind foarte importanta starea de sanatate a soferilor.

– persoanele care sufera de afectiuni cardiace sau de diabet vor putea obtine mai greu permisul de conducere in 2018. Acestia trebuie sa faca dovada tratamentelor periodice.

Romania trebuie sa respecte o directiva europeana care prevede ca soferii sa nu sufere de boli ce le pot aduce acestora reactii necontrolate la volan, cum ar fi afectiunile cardiovasculare sau diabetul zaharat.

– persoanelor care sufera de boli vasculare periferice, insuficienta cardiaca, cardiopatie valvulara insotita de regurgitare aortica, nu li se va elibera sau reinnoi permisele de conducere.

5. Punctul-amendă rămâne la 145 de lei în 2018

– chiar daca salariului minim brut a fost majorat de la 1 ianuarie 2018 la 1.900 lei si ar fi trebuit sa conduca automat la amenzi mai mari, Guvernul a decis ca punctul-amenda sa ramana la 145 de lei anul acesta, scrie autoexpert.ro.

– valorile amenzilor in 2018 vor fi urmatoarele:

clasa I: doua sau 3 puncte-amenda (290 – 435 lei);
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda (580 – 725 lei);
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amenda (870 – 1.160 lei);
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amenda (1.305 – 2.900 lei;);
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amenda (3.045 – 14.500 lei).

Sursa: http://anamariavasile.com/e-lege-inchisoare-pentru-soferii-care/?utm_medium=notify&utm_source=ones

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *