Estul Africii se va desprinde de restul continentului, iar fenomenul a început deja – VIDEO

Partea de est a continentului african a început sa se desprindă de restul uscatului. Procesul de separare a placilor tectonice va continua timp de milioane de ani.
Fisura va continua timp de milioane de ani, iar in final Africa va rămâne fără emblematicul ei „corn”.

Geologii cunosc acest fenomen, dar spun ca are loc mult mai rapid decat se asteptau, scrie The Independent, citat de Yoda.ro

Efectele au început sa fie evidente. O sosea aglomerata din Kenya, Mai Mahiu, s-a fisurat, fiind construita pe o falie vulcanica.

Soferii au fost in pericol, iar traficul a trebuit sa fie oprit. Fisura s-a intins pe 3 km si a avut 200 metri latime.

Potrivit geologilor, placa tectonica Somaleza se indeparteaza de placa tectonica Nubiana cu cativa mm pe an. In final, cele doua se vor separa complet.

Cercetătorii trebuie sa analizeze mai atent fenomenul, ca sa afle ce măsuri pot lua autoritățile, pentru a evita dezastrele naturale care risca sa afecteze populatia.

Cele doua placi tectonice de sub Africa se indeparteaza una de alta din cauza unei uriase fisuri existenta in mantaua Pamantului, prin care caldura care vine din miezul planetei urca spre crusta.

Puterea acestor zone de scufundare de a genera mari evenimente naturale, precum cutremurele urmate de tsunami in Japonia sau erupţii vulcanice, este foarte mare, totuşi oamenii de ştiinţă spun că geologia Mediteranei este foarte diferită.

Oricum, în ciuda riscului mic al unor evenimente naturale în zonă, există îngrijorarea că ţările europene nu au investit suficient pentru un sistem de avertizare de tsunami.

Dacă se confirmă că deplasarea în noua direcţie a început deja, oamenii de ştiinţă trebuie să aibă la îndemână evaluări mai bune a riscului de cutremur şi tsunami în Europa.

Sursa: https://stiinta-mister.ro/estul-africii-se-va-desprinde-de-restul-continentului-iar-fenomenul-a-inceput-deja-video/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *