Iată ce simplu poţi fi jefuit de banii de pe card! Ce poţi face ca să-ţi ţii banii la adăpost?

Un ieşean i-a furat banii de pe card altuia fără să aibă nevoie de PIN, într-un mod foarte simplu. Păgubaşul nu şi-a dat seama imediat că a pierdut cardul contactless, ca să-l blocheze, iar găsitorul a făcut o mulţime de plăţi cu el, toate sub 100 lei, pentru care nu se cere PIN. Puţini ştiu că, acum, aproape că nu se mai emit deloc carduri fără contactless care să necesite PIN la orice plată. Ce soluţii există, totuşi, pentru a vă ţine banii la adăpost?

Un tânăr din Iaşi a fost condamnat de instanţa ieşeană la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, fiind găsit vinovat de acces neautorizat la un sistem informatic, informează „Ziarul de Iaşi”.

Cătălin Florin Năstac ar fi achiziţionat bunuri cu un card de tip contactless (n.r. – fără contact), pe care l-a găsit. Năstac a fost condamnat pentru o faptă ce a avut loc în aprilie 2017, atunci când bărbatul a găsit cardul în parcul de distracţii în care lucra. Ieşeanul a folosit bunul pentru a efectua mai multe plăţi, de la magazine alimentare sau benzinării, dar în limita a 100 de lei, ca să nu i se ceară PIN-ul. Năstac a cumpărat în special carburant şi ţigări. A efectuat 15 plăţi, în valoare totală de peste 730 de lei. „În faza judecăţii a recunoscut în totalitate faptele imputate, solicitând să fie judecat în baza procedurii simplificate, pe baza probelor administrate în cursul ur­măririi penale“, au menţionat judecătorii ieşeni.

Despre cardurile contactless, e bine de ştiut că, în astfel de cazuri, băncile nu sunt responsabile pentru banii dispăruţi de pe un card pierdut, ci doar în cazul unui card furat, sau al unei fraude, precum clonarea cardului la ATM-uri şi POS-uri, sau furtul datelor cardului, prin diverse scheme online, precum phishing (introducerea de către utilizatorul cardului a datelor acestuia pe o pagină de internet falsă, de obicei care imită pagină unei bănci, a unui comerciant etc., creată de hackeri).

O problema este aceea că băncile emit acum doar carduri contactless fără a permite clienţilor să dezactiveze funcţia contactless, adică să folosească PIN-ul şi pentru plăţile cu va­lori sub 100 de lei, astfel încât cardul să nu poată fi utilizat de altcineva. Utilizatorii ar fi bine însă să fo­losească serviciul de alerte SMS al băncii emitente: este un abonament contra cost furnizat de bănci, ce costă 3-5 lei lunar, şi care te notifică prin SMS despre orice tranzacţie de pe card, sau doar despre cele peste o anumită sumă, la alegere. Dacă utilizatorul cardului pierdut ar fi primit un mesaj la prima plată făcută de hoţ, şi-ar fi dat seama imediat că a pierdut cardul şi că cineva îl foloseşte în locul lui, astfel că l-ar fi blocat imediat.

Sursa: https://infostiri.net/2018/02/01/iata-ce-simplu-poti-fi-jefuit-de-banii-de-pe-card-ce-poti-face-ca-sa-ti-tii-banii-la-adapost/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *