Învățământul obligatoriu de 15 clase, votat de Camera Deputaților! Generațiile viitoare ar putea sta mai mult timp cu burta pe carte! Impus!

Peste maximum cinci ani, noile generații vor fi obligate să stea mai mult timp în școală! Învăţământul ar putea să aibă 15 clase obligatorii până în 2023. Camera Deputaţilor a votat miercuri, 28 martie, o propunere legislativă pentru modificarea Legii educaţiei naţionale.

Potrivit proiectului, învățământul obligatoriu în România va fi de 15 ani și va cuprinde și ultimii 2 ani ai învăţământului preşcolar (grupa mijlocie și grupa mare de la grădiniță).

S-au înregistrat 178 de voturi „pentru”, 25 de voturi „împotrivă” şi 55 de abţineri.

„Situaţia actuală reprezintă intrarea în sistemul educaţional de tip preşcolar de la 3 ani, cu grupă mică, grupă mijlocie, grupă mare. Nu există însă obligativitate, deşi la toate judeţele, la toate nivelele, sistemul educaţional face eforturi pentru a asigura şcolarizarea preşcolarilor. Pe de altă parte, ideea de obligativitate înseamnă o şansă la educaţie de calitate şi pentru mediile defavorizate, pentru învăţământul rural, pentru mediile de periferie urbană – acolo unde copiii poate nu au posibilitatea de a beneficia nici de supraveghere, nici de un sprijin educaţional. Prin această iniţiativă, care va merge la Senat, ne propunem ca grupa mijlocie şi grupa mare să devină treptat parte a învăţământului obligatoriu”, se arată în propunerea legislativă.

Deputatul PSD Camelia Gavrilă, iiniţiator al proiectului legislativ, preşedintele Comisiei de învăţământ a Camerei Deputaţilor, a explicat în continuare cum va fi implementat în etape proiectul.

„ În felul acesta, de la cei 13 ani de acum – 12 clase şi una pregătitoare – se adaugă încă doi ani, dar în etape. Evident că efortul bugetar este semnificativ, dar credem că nimic nu este prea scump pentru educaţia copiilor. Şi, într-o primă etapă, grupa mare va deveni obligatorie începând cu 2020, iar grupa mijlocie va deveni în 2023 grupă obligatorie. Ne-am gândit la un calendar rezonabil, care să permită şi o configurare bugetară, dar, în acelaşi timp, să ne putem alinia şi la un sistem european. (…) Sigur, ne putem gândi şi la impact legat de infrastructura şcolară, dar deocamdată oricum autorităţile locale, sistemele educaţionale judeţene fac efortul de prinde copiii în sistemul preşcolar”,

Ea consideră că cei mici vor fi mult mai deschişi către joc, către socializare. Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Senatului, scrie Digi 24.

Sursa: https://a1.ro/news/social/invatamantul-obligatoriu-de-15-clase-votat-de-camera-deputatilor-generatiile-viitoare-ar-putea-sta-mai-mult-timp-cu-burta-pe-carte-impus-id747546.html?utm_source=antena3.ro&utm_campaign=Cross%20Promo&utm_medium=Caseta%20Final%20Articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.