Klaus Iohannis atacă Puterea de Ziua Europei: Privilegii doar pentru unii

Klaus Iohannis atacă Puterea în discursul susținut la Palatul Cotroceni cu ocazia recepției de Ziua Europei.

Klaus Iohannis a început prin a sublinia că Ziua Europei are în acest an o ”mare însemnătate” pentru români pentru că celebrăm Centenarul Marii Uniri.

Președintele a continuat prin a-i acuza pe liderii coaliției majoritare care au ”aruncat vina” pe Bruxelles pntru problemele interne.

”Hrănindu-se într-un mod populist din seva euroscepticismului, unii politicieni pun sub semnul întrebării rolul și relevanța Uniunii Europene. Ei sunt cei care omit cu bună știință beneficiile uriașe ale apartenenței la acest proiect, sugerând că ne-ar fi, poate, mai bine în afara marii familii europene.

Auzim în ultima vreme în România voci care dau foarte ușor vina pe Europa și pe Bruxelles pentru aproape orice. Este cel mai facil discurs din partea celor deranjați de standardele europene de democrație autentică. Ceea ce nu spun însă acești politicieni este că fără democrație, fără stat de drept, fără legi corecte nu există prosperitate și bunăstare pentru majoritatea cetățenilor. Ar exista doar privilegii pentru un grup restrâns aflat la putere”, a declarat Klaus Iohannis.

”Răspunsul nostru” trebuie să fie unul hotărât și să se bazeze pe avantajele incontestabile ale apartenenței la UE, a mai precizat șeful statului.

Unul dintre bunurile cele mai de preț ale Europei este democrația, a spus Klaus Iohannis, adăugând că  pluralismul politic, guvernarea corectă și în beneficiul tuturor, egalitatea în fața legii, asigurarea unei justiții independente sunt valori care au stat la baza dezvoltării statelor europene, iar apărarea lor a redevenit astăzi o prioritate.

”Viitorul țării noastre nu poate fi deturnat de la direcția pe care s-a înscris. Europa este pentru România marea familie alături de care împărtășește valori, aspirații și un drum comun de dezvoltare. Democrația rezistă prin implicare civică activă și permanentă, libertatea se păstrează având curajul de a lupta pentru valorile în care credem, dreptatea prevalează când vocile celor care denunță minciuna și incorectitudinea nu se lasă intimidate. Locul României este alături de țările europene în care democrația, libertatea și dreptatea triumfă”, a mai spus președintele.

Sursa: https://www.realitatea.net/klaus-iohannis-de-ziua-europei_2147154.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.