Kovesi, în 2014: ”Ancheta Microsoft este una românească, făcută de DNA în cooperare cu SRI”

Într-un interviu din 2014, șefa DNA spunea că dosarul Microsoft, finalizat joi cu clasarea cauzei față de șapte miniștri, nu a fost ”servit” de FBI și că ”activitățile principale de sesizare din oficiu și administrare a probelor au fost făcute de DNA în cooperare cu SRI”.

Pe 26 septembrie 2014,DNA anunța, printr-un comunicat de presă, că a cerut aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli. Era vorba despre Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu.

Pe 1 februarie 2018, DNA anunță, tot printr-un comunicat de presă, că dosarul Microsoft a fost finalizat şi că s-a dispus clasarea clauzei faţă de şapte foşti miniştri – Daniel Funeriu, Ecaterina Andronescu, Alexandru Athanasiu, Dan Nica, Silvia Ţicău, Mihai Tănăsescu şi Şerban Mihăilescu.

Într-un interviu din 20 noiembrie 2014, dat pentru ziare. com, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, explica cum decurge ancheta în dosarul ”Microsoft”.

-Dosarul Microsoft v-a fost servit de FBI, după cum s-a afirmat? Laura Codruța Kovesi: Ancheta Microsoft este una romaneasca, facuta de DNA. In acest dosar au fost primite mai multe denunturi, au fost si sesizari din oficiu in baza carora dosarul a fost deschis, a fost o cooperare foarte stransa cu SRI. Nu a fost o ancheta coordonata de autoritati sau o agentie straine. In cadrul dosarului au fost activitati de cooperare cu diverse agentii de pe teritoriul SUA si, in special, cu compania Microsoft, care nu are niciun fel de implicatii de natura penala in dosar, dimpotriva a furnizat foarte multe informatii utile anchetei. Am avut activitati de cooperare si cu autoritati din Europa. Cumva putem spune ca este o ancheta internationala, dar activitatile principale de sesizare din oficiu si administrare a probelor au fost facute de DNA in cooperare cu SRI. FBI nu a facut o sesizare oficiala, nu a transmis informatii oficiale in aceasta ancheta. E posibil ca intr-o ancheta paralela derulata de aceasta agentie americana sa fi fost informatii tangentiale utile cauzei, dar nu de la FBI a plecat ancheta.

Dosarul a fost deschis in 2010. S-a lucrat constant in el din 2010 in 2014?

Va pot spune ca s-a lucrat constant din 2013 pana acum. In vara lui 2013 dosarul a fost repartizat unui procuror si unui colectiv de politisti care au avut ca prioritate principala finalizarea anchetei, am incercat degrevarea procurorului de caz de alte activitati, s-au intensificat toate comisiile rogatorii pe care le aveam cu autoritatile din alte state. Un rol important l-a avut faptul ca au venit persoane sa denunte fapte in acest dosar.

Sursa: http://evz.ro/kovesi-ancheta-microsoft-dna-cooperare-sri.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *