La șase ani, medicii îi amputau membrele: „Mami, fii puternică! Eu sunt!” “Manu, păpușa fără picioare” a devenit o domnișoară care merge pe tocuri

Povestea Emanuelei Grosu este o adevărată lecție de viață. Fetița care s-a născut cu o boală rară, căreia, la patru ani, i-au căzut degetele de la picioare, iar doi ani mai târziu, medicii i-au amputat ambele picioare, este astăzi o domnișoară în toată regula care merge pe tocuri.

Cazul lui „Manu, păpușa fără picioare”, a fost prezentat în presă, în mai multe publicații locale și naționale. La trei ani, Manu a ajuns pentru prima dată la spital, atunci când părinții au constatat că ceva nu era în regulă cu micuța lor. Potrivit jurnalul.roprimul diagnostic a fost crunt, deficit congenital de antitrombină, o boală rară a sângelui care afectează aproximativ 1 la 3.000-5.000 de oameni.

Boala se manifestă violent: blocaj renal, convulsii repetate, semipareză pe partea dreaptă. Medicii de la Institutul de Hematologie, Fundeni, i-au prescris un tratament cu A.T.III (Antithrombin III), un medicament pe care cei din spital îl primiseră prin donaţii din Austria. Totul a decurs bine până când Manu a împlinit patru ani. Atunci i-au căzut degetele de la picioare, mai scrie sursa citată. Doi ani mai târziu, fetița rămânea fără ambele membre inferioare, medicii fiind nevoiți să i le amputeze, pentru a-i salva viața.

“Mami, fii puternică, nu fi bleagă, nu mai plânge, că o să trecem şi peste asta!”, așa își încuraja puiul mama. 

Însă crizele au continuat:“Mi-a scuipat jumătate de limbă în palmă”, povestea, înlacrimi, mama lui Manu, chiar înainte de a-i fi amputate picioarele. După amputare, fetița a mai suferit alte opt operaţii. Câte patru la fiecare picior. Pentru că oasele tăiate cresc asemenea celorlalte oase. Fapt pentru care trebuie mereu tăiate şi rotunjite, ca să nu străpungă muşchii şi pielea.

Salvarea Emanuelei a venit odată cu o pereche de proteze speciale. Manu a crescut, e o adevărată domnișoară și trăiește precum un om normal.

„După ce a primit protezele a mers în fiecare zi la şcoală şi se juca cu copii”, spune mama ei, citată de Monitorul de Vrancea. „De-a lungul anilor, mulți oameni m-au întrebat cum de pot să merg și să am grijă de mine având proteze la ambele picioare. Nu știu răspunsul, dar e clar că oamenii ca mine sunt puternici, răbdători și speră”, a mărturisit Manu, mai scris sursa citată.

Sursa: https://a1.ro/news/social/la-sase-ani-medicii-ii-amputau-membrele-mami-fii-puternica-eu-sunt-manu-papusa-fara-picioare-a-devenit-o-domnisoara-care-merge-pe-tocuri-id746702.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.