LEGE NOUA! Ore de liniste 2018: Ce risca vecinii galagiosi

Riscam amenzi pana la 1.500 de lei daca ne derajam vecinii cu galagia de orice fel, potrivit legislatiei.

Practic, programul de liniste pentru cei care stau la bloc incepe la ora 22:00 si regulile trebuie respectate si de localuri, care pot fi sanctionate inclusiv cu suspendarea activitatii pentru galagia constanta.

In Parlament se pregatesc insa sanctiuni mai usturatoare pentru vecinii galagiosi.

Un pic mai mult de jumatate din orele din zi trebuie sa ne asiguram ca nu-i deranjam pe vecinii nostri. Potrivit Legii nr. 61/1991, orele de liniste sunt in intervalul 22:00 – 8:00 si intre 13:00 si 14:00.

„(…) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora”, scrie in lege, iar amenda pentru nerespectarea orelor de liniste e intre 500 si 1.500 de lei.

Obligatia asta ne revine atat ca simplii cetateni, locatari, cat si ca persoane care fac parte dintr-o firma care are sediul intr-o cladire unde se afla si locuinte ori ca localuri. Amenda e aceeasi, fie ca vine pe persoana fizica, fie ca vine pe firma.

Totusi, in cazul firmelor, daca se insista cu programul de galagie, in lege scrie ca se poate cere de politie chiar si intreruperea activitatii localului pentru cel putin zece zile si cel mult o luna.

Altfel spus, daca amenzile nu par sa-si faca efectul, se poate dispune „masura suspendarii activitatii localului public pe o perioada cuprinsa intre 10 si 30 de zile”.

E cazul sa precizam aici ca exista momentan un proiect de lege in Parlament care prevede inclusiv pedepse cu inchisoarea pentru vecinii galagiosi si care ignora cu totul avertizarile si sanctiunile primite pentru nerespectarea orelor de liniste.

Nota: Daca considerati ca ati primit o amenda nemeritata sau ca exista probleme cu procesul-verbal de contraventie prin care ati fost amendat, puteti sa faceti plangere la judecatorie impotriva acestuia, in termen de 15 zile de la comunicare.

Sursa: https://lifestyle.bzi.ro/ore-de-liniste-2018-ce-risca-vecinii-galagiosi-53017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *