LIVE. Dezbatere tensionată în Parlamentul European despre legile Justiţiei. Comisar UE: Împărtăşim îngrijorările românilor care au ieşit în stradă. Nicolai: Ce aţi făcut când zeci de oameni au fost arestaţi abuziv?

Parlamentul European organizează miercuri, în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, dezbaterea cu tema „Ameninţări la adresa statului de drept provocate de reforma sistemului judiciar din România”.

Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de Gen, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European, că instituţiile europene împărtăşesc îngrijorările românilor şi ale Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) faţă de legile justiţiei.

„Discuţiile din România despre legile justiţiei a dus la îngrijorări în UE şi dincolo de graniţele UE. Românii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de legile justiţiei şi îngrijorarea faţă de combaterea corupţiei. Comisia împărtăşeşte aceste îngrijorări. GRECO a decis pentru prima dată să lanseze o anchetă proprie şi va publica un raport în luna martie. România are unul dintre cele mai bune sisteme juridice din regiune, dar Comisia a propus un set de recomandări restante. Îndeplinirea acestor recomandări ar fi putut duce la înlăturarea MCV. În decembrie 2017, în ultimul raport MCV, Comisia şi-a manifestat îngrijorările faţă de conţinutul legilor justiţiei. CSM, garantul constituţional al independenţei justiţiei, a continuat să-şi exprime îngrijorările şi a dat un aviz negativ. Aceste îngrijorări trebuie luate în calcul foarte serios”, a spus Jourova.

Comisarul european pentru Justiţie a formulat o întrebare pentru guvernul României: „Procesul acesta (n.a. – de modificare a legilor justiţiei) respectă independenţa justiţiei?”, apoi a adăugat: „Din păcate, vedem că sunt criticate deciziile justiţiei şi normele de integritate, situaţie care nu ne oferă încredere. Trebuie respectate standardele europene”.

Vera Jourova a reiterat apelul pentru guvernul român de a consulta Comisia de la Veneţia în privinţa oricărei modificări aduse legilor justiţiei.

„Recomandările pe care le-am trimis autorităţilor române a fost să consulte Comisia de la Veneţia. Comisia consideră în continuare că legile justiţiei pot fi modificate astfel încât să fie bune. Aş vrea să repet apelul pe care l-au lansat Jean-Claude Juncker şi Frans Timmermans pentru autorităţile române, să deschidă dezbaterea şi să construiască un consens pentru a asigura independenţa sistemului judiciar şi lupta împotriva corupţiei”, a precizat Jourova.

Comisarul european pentru Justiţie consideră că preşedintele României are un rol cheie în privinţa demersului privind legile justiţiei.

 

„Preşedintele României are un rol cheie de jucat în acest sens şi ştim că domnia sa ia în serios acest demers. România şi românii au trecut printr-un maraton, iar sosirea se vede la orizont. Un eventual pas înapoi ar fi o dezamăgire pentru toţi prietenii României. Viteza cu care va ajunge România la linia de sosire depinde doar de România, dar Comisia este aici pentru a o ajuta”, a spus Vera Jourova.

Nicolai: Ce aţi făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestaţi abuziv?

Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai a criticat-o pe Vera Jourova, solicitându-i acesteia să spună ce a făcut atunci când oamenii au fost arestaţi abuziv, interceptaţi ilegal sau trimişi în închisoare şi apoi achitaţi.

„Prezumţia de nevinovăţie, drepturile şi libertăţile nu sunt chestiunile pe care dumneavoastră le garantaţi? Ce aţi făcut, doamna comisar, când zeci de oameni au fost arestaţi abuziv? Ce aţi făcut când sute de mii de oameni au fost trimişi în închisoare şi apoi achitaţi? Ce aţi făcut când foarte mulţi oameni au fost interceptaţi, când serviciile au fost implicate în aceste lucruri? Justiţia se realizează cu bună credinţă, cu onestitate şi cu corectitudine şi numai de astfel de valori nu daţi dovadă în dezbaterea de astăzi (miercuri-n.r.)”, a declarat Norica Nicolai, la dezbaterea din Parlamentul European. Europarlamentarul român a comentat că dezbaterea nu este despre statul de drept, ci este o dezbatere politicianistă.

La rândul său, conservatorul Kosma Zlotowski ia- spus comisarului europeancă nu poate veni „ca o profesoară să daţi lecţii unui guvern democratic”

Recent, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi prim-vicepreşedintele CE, Frans Timmermans, au declarat că urmăresc „cu îngrijorare” situaţia din România, subliniind că un stat puternic este întemeiat pe independenţa şi eficienţa sistemului judiciar.

„În cel mai recent raport privind mecanismul de cooperare şi de verificare, publicat în noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul că Guvernul şi Parlamentul ar trebui să asigure transparenţa totală a procesului privind legile justiţiei şi să ţină seama, în mod corespunzător, de consultările desfăşurate în cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat că o situaţie în care independenţa justiţiei şi evaluările sistemului judiciar sunt considerate valoroase şi li se acordă atenţia adecvată, inclusiv prin avizele Comisiei de la Veneţia, reprezintă o condiţie prealabilă pentru sustenabilitatea reformelor şi este un element important în ceea ce priveşte îndeplinirea obiectivelor stabilite prin MCV”, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a transmis, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că va fi prezent în sală la dezbaterea din Parlamentul European referitoare la justiţia din România, precizând însă că aceasta este una politică, fără participarea miniştrilor Justiţiei.

„Sunt dezbateri politice, fără participarea miniştrilor justiţiei! Am avut mai multe întrevederi la nivel de grupuri parlamentare sau de lideri ai acestora, precum şi cu reprezentanţi ai comisiei LIBE (Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European -n.r.)!”, a transmis, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, că va fi prezent în sală la această dezbatere.

Sursa: http://www.gandul.info/stiri/live-dezbatere-tensionata-parlamentul-european-legile-justitiei-comisar-ue-impartasim-ingrijorarile-romanilor-au-iesit-strada-nicolai-ati-facut-zeci-oameni-au-arestati-abuziv-16974648

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *