Medic român trăiește o adevărată dramă: „M-a bufnit plânsul. Am 35 de ani. Doamne, după 11 ani de învățat, 50 RON pe lună. Cui pasă?”

Alina Buliarca, medic specialist gastroenterolog, trăieşte o adevărată dramă. Tânăra mărturisește că după 11 ani de studii s-a văzut în imposibilitatea de a avea un job, ba mai mult decât atât, pentru câteva ore predate la Universitate ar putea aduce chiar bani de acasă pentru a-şi putea achita impozitele la stat..

Potrivit cancan.ro, aceasta a postat pe pagina personală de Facebook un mesaj sfâșietor în care le spune prietenilor ei virtuali că a avut un şoc când a primit un mail de la Universitate prin care era anunţată că ar putea să aducă bani de acasă pentru a-şi putea acoperi costurile impozitelor pe venit pentru exercitarea profesiei drept cadru asociat al Universităţii.

”Sunt medic. Si… cui ii pasa? Am 35 de ani, sunt medic specialist gastroenterolog. Am ajuns aici prin munca, multa munca. Am intrat la unul dintre cele mai bune licee din orașul natal dând examen de admitere. Am terminat liceul printre cei mai buni elevi. Am intrat la medicina dând examen de admitere, nu concurs de dosare. Am terminat cei 6 ani de facultate cu media 9.72 la examenul de licenta. Am fost intre primii 50 de oameni la examenul de prezidential in 2007.

Urmeaza 5 ani de rezidentiat, 2 copii si in aprilie 2017 marele examen: specialitatea.
Dupa examen, inscriere in Colegiul Medicilor : teste pentru sifilis, TBC, examen psihiatric…. Depus CV-uri cam peste tot pe unde puteam.

Inscriere la AJOFM, macar conrtibutiile sa le am asigurate. Deci 11 ani de studii superioare terminate cu..somaj.
Se poate ma rau? DA.

Interviu la o clinica privata. O luna de tinut in sah. Ne pare rau, angajam pe cineva cu mai multa experienta in endoscopia interventionala.

Alternativa? Ma inscriu la doctorat. Domeniu de interes, nu pierd contactul cu lumea medicala. Locuri limitate la buget. Intra “cine poate”. Taxa pe an 5000 ron. Hai ca nu-i chiar asa de mult, pentru educatie merita. Intre timp incepe cursul de competente pentru ecografie- partea 1-3000 Ron. Daca trebuie, trebuie.

Am posibilitatea sa fiu cadru didactic asociat la Universitate- o sursa de venit. Mi se atribuie 5 ore pe saptamana, 38 Ron ora. Cam 20 de ore pe luna, dupa ce se retin contributii am ramas cu 533 Ron. Nu vorbesc de orele suplimentare care nu pot fi platite “ pentru ca vi s-au atribuit doar 5 ore “. Venit net luna decembrie 400 Ron. Ore efectuate cel putin 10 pe săptămâna.
Refacut CV, redepus.

Incepe modulul 2 de ecografie. Alti 3000 Ron.
Alt interviu , fara finalitate.

Si cand credeam ca nu se poate mai rau, mail de la Universitate: „Anunțam cadrele didactice asociate, care efectuează plata cu ora, sa depună lunar declarația pe proprie răspundere atașata, dacă veniturile brute totale din luna declarata, pe care le realizează persoana, din toate contractele pe care le are (la UMF si in alta parte), este mai mare decât salariul minim brut pe economie de 1900 lei. Daca salariul brut la plata cu ora este mai mic decât salariul minim, iar persoana nu depune declarația atașata, e posibil sa rezulte un sala net negativ ( depinde de numărul de ore efectuate). Declarata se atașează la pontajul lunar.

Cum venitul de la Universitate e singurul meu venit, sun sa ma lamureasca. „Pai Dna dr. cate ore ati efectuat in ianuarie. 15. Asta înseamna 15×48, 720 Ron. Cum nu aveti alt venit cuantumul contribuțiile se raportează la salariul minim pe economie, adică 1900 Ron. Asta înseamna 665 Ron. Va rămân 55 ron, 10% impozit. Deci pe luna ianuarie voi lua salariu de 50 Ron. Dar daca nu faceți minim 14 ore pe luna, va trebui sa mai aduceți Dvs bani pentru contribuții.”

M-a bufnit plansul. Doamne, dupa 11 ani de invatat, 50 Ron pe luna, sau sa ajung sa plătesc eu statul pentru câteva ore pe care le predau !??

Nu credeam vreodată ca voi ajunge sa îmi para rău ca am ales sa fiu medic. Nu vreau decât sa-mi exercit profesia pentru care am investit atât si sa fiu respectata. Puteam sa aleg orice altceva, orice….”

Sursa: https://info-stiri.net/am-35-de-ani-si-sunt-medic/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.