MINERIADA din Iunie 1990, prin ochii CIA! România FIERBEA, americanii se bazau pe scandalurile ARMATĂ-SECURITATE și Brucan-Iliescu. Documente DESECRETIZATE

Pentru mulți români de vârsta mea, evenimentele din Iunie 1990 rămân unele dintre cele mai traumatizante din viața de după Revoluția din 1989.

Încep acum un mini-serial despre acea lună blestemată, în care am văzut multe visuri transformându-se în dezamăgiri, iar anii care au urmat au însemnat o zbatere (care adeseori a părut inutilă) de a înțelege ce s-a întâmplat atunci.

Serialul are este bazat doar pe sintezele făcute de ofițerii de specialitate pentru șefii serviciilor secrete și ai Departamentului de Stat ale SUA, numite „National Intelligence Daily”, adică rapoartele zilnice care strângeau informațiile culese de agenți sau din surse deschise din întreaga lume, informații considerate importante pentru oficialii americani. Buletinele consultate de mine au fost desecretizate în 2009.

De menționat sunt câteva elemente: rapoartele au fost clasificate „strict secret”, asta înseamnă că ele conțineau informații culese de agenți din teren; desecretizarea e făcută parțial, din fiecare document lipsind părți mari care, probabil, așteaptă împlinirea termenului de 75 de ani pentru a ieși la lumină.

Brucan și ruperea FSN-ului.

Primul astfel de raport este din 7 iunie 1990. Momentul este important pentru români, dar ofițerii americani nu îl considerau unul de potențial, mențiunea despre românia apare la pagina a 18-a, din cele 28 ale raportului din acea zi. Situația din țara noastră era eclipsată de întâlnirea dintre „doamna de fier” a Marii Britanii, Margaret Thacher, și „părintele Perestroikăi”, Mihail Gorbaciov.

Sursa: http://evz.ro/mineriada-iunie-1990-cia.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *