O adolescentă sechestrată şi violată este acuzată de sex extramarital şi riscă pedeapsa capitală prin lapidare

Mbeirika Mint M’bareck, o adolescentă de 15 ani din Mauritania, a fost salvată din mâinile traficanţilor de carne vie. În timpul procesului împotriva acestora, tânăra a apărut însărcinată în câteva luni, iar judecătorul a decis pe loc s-o acuze de sex extramarital, pentru care pedeapsa aplicată femeilor este bătaia cu pietre până la moarte. Violatorul ei a fost acuzat de „exploatarea unui minor”, pentru care riscă doar câţiva ani de închisoare.
Organizaţiile internaţionale pentru respectarea drepturilor omului au adus în atenţie cazul şocant al unei adolescente din Mauritanie, statul cu cea mai mare incidenţă a sclavagiei din lume. Aproximativ 20% din populaţia statului vest-african trăieşte încă în sclavie, o practică adânc înrădăcinată în societate. Mauritania a fost ultimul stat din lume care a abolit sclavia, în 1981. În plus, a „deţine fiinţe umane” a devenit faptă penală în legislaţia Mauritaniei abia în 2007.    Mbeirika Mint M’bareck, în vârstă de 15 ani, a fost salvată din mâinile traficanţilor de carne vie într-o operaţiune prin care autorităţile încearcă să elimine practica, scrie CNN. Ea fusese răpită, sechestrată şi violată de mai multe ori, motiv pentru care nu se ştie cine este tatăl copilului cu care a rămas însărcinată. Atunci când a fost adusă ca victimă şi martor în faţa instanţei, judecătorul şi procurorii au observat că fata este însărcinată, motiv pentru care au decis s-o acuze de sex în afara căsătoriei, faptă pentru care o femeie poate primi pedeapsa capitală prin lapidare în Mauritania.    „Suntem şocaţi şi indignaţi că autorităţile anchetatoare au adus acuzaţii de adulter unei fete care a fost în mod evident victima odioasei crime a sclaviei, precum şi a violuluu”, se arată într-o scrisoare redactată de activişti în numele fetei şi transmisă CNN.    Şocant pentru Vest, cazul este unul la ordinea zilei în Mauritania, dar şi a statelor arabe care funcţionează în sistemul fundamentalist bazat pe legea sharia.    „Majoritatea femeilor aflate în sclavie au copii în afara căsătoriei, fie din cauza violurilor repetate, fiu din cauza faptului că stăpânii lor nu le permit să se căsătorească. Acuzaţiile aduse acestei fete tinere transmit un mesaj clar femeilor în sclavie: dacă fugiţi de la stăpânul vostru, alături de copiii voştri, şi încercaţi să vă faceţi dreptate, nu doar că nu vă vom ajuta sau proteja, ci vă vom acuza de sex extramarital”, explică Sarah Mathewson, coordonatorul filialei pentru Africa a organizaţiei Anti-Slavery International.
Sursa: https://adevarul.ro/international/in-lume/o-adolescenta-sechestrata-violata-acuzata-sex-extramarital-risca-pedeapsa-capitala-lapidare-1_54461d040d133766a81c6339/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.