Oile româneşti în conflict cu militarii americani de la Deveselu! Armata SUA, în război cu un cioban

Cea mai mare provocare pentru instalațiile militare ale americanilor de la Deveselu o reprezintă oile unui localnic. Un aspect pe care armata SUA nu l-a luat în seamă când a inaugurat baza militară care adăpostește performantul radar anti-rachetă, a dus la un conflict care durează de peste trei ani şi care ar trebui să fie soluţionat zilele acestea de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Armata americană a ales acest loc din sudul României pentru a instala un sistem de apărare antirachetă integrat în scutul NATO din Europa, conceput pentru a intercepta rachete intercontinentale. Construirea sa a costat circa 800 de milioane de dolari.

Până la sfârșitul anului 2013, când au venit americanii în sat și au început construcția bazei militare, ciobanul Dumitru Bleja își ducea, de ani de zile, cele aproximativ 250 de oi la păscut.

Doar că, odată cu inaugurarea bazei militare, oile intrau în zona de acţiune a senzorilor de securitate, atingeau gardul şi, astfel, declanşau sistemele de alarmă.

Prin urmare, înaltul reprezentant al SUA de la Deveselu a informat în 2014 Ministerul Apărării din România că adăpostul de oi situat la circa 10 metri de gard „subminează exigenţele minimale de securitate şi este incompatibil” cu funcţionarea unor instalaţii militare.

Această sagă judiciară în care se confruntă ministerul român şi crescătorul de oi durează de peste trei ani, iar miercuri, 17 ianuarie, cea mai înaltă instanţă din ţară, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), ar urma să se pronunţe asupra unuia din aspectele acestui caz.

Oile, dușmanul militarilor americani de la Deveselu. Cum s-a ajuns în această situație

Dumitru Bleja a achiziţionat, în anul 2007, aproape un hectar de teren lângă baza de la Deveselu, iar un an mai târziu a construit un adăpost pentru oile sale, înainte de începerea lucrărilor la scut.

Însă, recunoaşte el, bărbatul nu a obţinut – şi nici nu a cerut – autorizaţie de construcţie aşa cum prevede legislaţia, precizează sursa citată.

La plângerile depuse de autorităţile române, ciobanul în vârstă de 63 de ani a răspuns cu propriile plângeri: el cere daune de 18.000 de euro în cazul demolării adăpostului, care măsoară 132 de metri pătraţi.

Sursa: https://infostiri.net/2018/01/17/oile-romanesti-conflict-cu-militarii-americani-de-la-deveselu-armata-sua-razboi-cu-un-cioban/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.