Ori la stat, ori la privat! ARAFAT intră în conflict cu medicii din România. Afirmațiile sale au iscat reacții aprinse din partea cadrelor medicale

Medicul Raed Arafat, secretar de stat în MAI, vine cu o propunere care-i va nemulțumi pe unii medici, dar care este necesară pentru un sistem medical mai performant. Acesta, a transmis sâmbătă, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, că este importantă creșterea veniturilor personalului de sănătate, însă aceasta trebuie să vină şi cu alte măsuri, precum delimitarea sectorului privat de cel public şi stabilirea unor reguli clare, care să ducă chiar la interdicția medicilor de a lucra simultan în ambele sectoare.

Arafat este de părere că pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare, care să nu concureze cu sectorul public:

“Ştiu că această tema este una extrem de sensibilă, însă pentru acoperirea costurilor sectorului comercial pot fi încurajate asigurările private complementare şi alte modalități care să nu fie la concurența cu sectorul public care deţine un rol social major având alocată o sumă care oricum este insuficientă. Pasul de a crește veniturile personalului din sănătate este unul foarte important însa acesta trebuie să vină şi cu alte măsuri, una şi cea mai importantă din punctul meu de vedere este delimitarea sectorului privat comercial de cel public şi stabilirea unor reguli foarte clare care să ajungă chiar şi la interdicția de a lucra simultan în ambele sectoare, neștiind niciodată dacă medicul sau asistentul este loial locului de muncă din sectorul public şi dacă într-adevăr acesta deservește interesul pacienților concret sau încearcă să-i plimbe între cele două sectoare şi să-i facă să plătească cât mai mult posibil fără a ține cont de posibilitățile lor şi problemele lor”, susține Raed Arafat într-o postare pe Facebook.

“Dacă până acum venitul era motivul pentru care spuneam că nu se poate pune o delimitare între cele două sectoare cred că acum a venit momentul să ne gândim la acest aspect pentru a rezolva una dintre cele mai mari probleme din sistemul sanitar Românesc şi care duce direct sau indirect la apariția unor inechitabilităţi şi a unor abuzuri faţă de pacient şi familiei acestuia. Indiferent de discuțiile despre salarii şi sporuri din aceste zile, în general veniturile încep să atingă un nivel decent şi suficient de ridicat astfel încât să fie momentul zero pentru a decide între a lucra într-un sector sau altul dar nu paralel în cele două”, precizează secretarul de stat.

Arafat susține, în afara urgentelor, sistemul medica este greu accesibil pacientului, iar acesta se regăsește la un moment dat să plătească sume importante pentru investigații care ar fi trebuie să fie acoperite prin asigurări.

”Domnul Arafat, de când face politică, a uitat esențialul, acela că:

1. Medicina e o profesie liberală ;

2. Conform Codului Muncii ,1) Libertatea muncii este garantată prin Constituție. Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit. (2) Orice persoană este liberă în alegerea locului de muncă și a profesiei, meseriei sau activității pe care urmează să o presteze. (3) Nimeni nu poate fi obligat să muncească sau să nu muncească într-un anumit loc de muncă ori într-o anumită profesie, oricare ar fi acestea”.

Cristian Sardaru: ”El, în schimb, poate fi oficial secretar de stat în MAI și președintele fundației pentru SMURD ce dirijeaza toate finanțele SMURDULUI de stat plus serviciului de urgență din cadrul unităților sanitare, parte integrantă a spitalelor de stat, e oare corectă o astfel de organizare ?”.

Claudiu Prisecaru: ”Medicina e o profesie liberala , faptul ca nu se creează cadrul legislativ si managerial pentru performanta in sistemul sanitar nu inseamna ca trebuie sa legam medicii de glie.E o profesie platita din bani publici pentru ca asta e un driver de sclavie . Simpla lege a asigurarilor private de sanatate rezolva problema , medicii au de ales, nu sunt condamnati. Dar ne place sa furam banii asiguratilor si sa dam vina pe medici , in timp ce facem pe eroul național”.

 

Sursa: https://info-stiri.net/raed-arafat-conflic-cu-medicii-din-romania/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.