Pentru că EI POT. Salarii mai mari pentru parlamentari. Iată salariile din 2018 pentru „prostime” și mii de angajați

Furie pentru aproape 300 de mii de funcționari. Astăzi, în ziua de salariu, au luat leafă mai mică după ce contribuţiile sociale au trecut din sarcina angajatorului la cea a salariatului. Sindicaliştii vorbesc despre cazuri dramatice, cu scăderi de 40 de procente, şi ameninţă cu proteste. Cu atât mai mult cu cât nu toţi cei plătiţi din bani publici au motive să plângă. Parlamentarii au avut grijă ca revoluţia fiscală a guvernului să le aducă bani în plus, informeza digi24.ro.

În timp ce parlamentarii câştigă la final de lună şi cu 800 de lei în plus, 22 de mii de angajaţi din ministere şi din instituţiile din subordine pot avea salarii reduse cu până la 40 la sută. De exemplu, un director general la Ministerul de Externe, gradul II, va pierde aproape 3.500 de lei faţă de luna decembrie. Înseamnă că venitul său din luna ianuarie va ajunge la 9.411 lei.

Iar situaţia se repetă şi la alte ministere, de exemplu la Finante şi Transporturi.

„Nici pe departe o creştere salarială substanţială, aşa cum au anunţat în decursul timpului partidele de la guvernare. (…) Cu siguranţă această nemulţumire va fi exprimată prin acţiuni de protest. Lucrurile nu pot rămâne aşa”, a declarat pentru Digi24 Sebastian Oprescu, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici.
Şi nu doar lefurile bugetarilor sunt micşorate de revoluţia fiscală a Guvernului.

„Avem peste 2 milione de salariați din mediul economic concurențial pentru care angajatorii nu au făcut prin acte adiționale această majorare a salariului brut de încadrare”, a declarat Dumitru Costin, președintele BNS.

În schimb, venitul parlamentarilor a crescut.

Senatorii şi deputaţii au avut grijă să îşi crească leafa brută astfel încât să acopere transferul contribuţiilor şi să rămână cu peste 800 de lei în plus pe lună.

Decembrie vs Ianuarie
Salariul brut – 13.050 lei crește la 17.100 lei
Salariul net – 9.153 lei crește la 9.993 lei

Sindicatele din administraţie susţin că 22 de mii de funcţionari publici au salarii mai mici de la 1 ianuarie. Datele anunţate de Ministerul Muncii arată că ar fi cam 40 de mii de bugetari care pierd. Sunt oameni care au lefuri tăiate, alţii, supăraţi că noua lege nu le-a adus mai mulți bani, ameninţă cu greva. Educaţia deja cere negocieri. Grefierii sunt în grevă japoneză de câteva zile. În sistemul public s-a amorsat o bombă cu ceas.

Legea salarizării unitare e făcută cu perspectiva nivelatoare în minte, cu acea tentaţie spre egalitarism. Aşa se întâmplă când lumea e privită prin ochiul stâng. Doar că Guvernul şi puterea nu au fost consecvente – indemnizaţiile parlamentarilor au crescut pe net cu 800 de lei, când alte salarii au scăzut.

Guvernul a vrut să opereze la nivel superior, dar a pierdut baza. Să ne aducem aminte ce nebunie a fost în teritoriu cu angajările şi majorările de salarii în administraţie. Şi acolo, pentru că nivelul e mai jos, nu apar tăieri, deşi poate o administraţie locală X nici măcar nu ar merita să existe. Cică se risipea cu tăieri de salarii, dar poate că efectul este deprofesionalizarea. Citeste mai multe pe digi24.ro.

Sursa: https://infostiri.net/2018/02/06/pentru-ca-ei-pot/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *