Rămășițele a 10 oameni uciși de comuniști, căutate într-un cimitir din Arad

Rămăşiţele a zece persoane omorâte de comunişti sunt căutate într-un cimitir din Arad. Oamenii au fost împuşcaţi în urmă cu 60 de ani, pe un teren al Penitenciarului Timişoara, iar trupurile lor au fost duse apoi la Arad şi aruncate într-o groapă comună.

Aparţinătorii au început demersurile pentru aflarea locului unde sunt îngropaţi în urmă cu zeci de ani

Se ştia că toţi cei zece luptători anticomunişti au fost împuşcaţi în noaptea de 1 septembrie 1958, însă nu se cunoştea locul unde le-au fost aruncate trupurile. Investigaţiile şi mărturiile adunate au restrâns zona de căutare la cimitirul Pomenirea, din Arad.

După mai multe teste şi măsurători, marți au început săpăturile. Fiul unei victime a venit şi el la faţa locului, sperând să găsească rămăşiţele tatălui, ca să îl poată înmormânta creştineşte.

Tatăl meu a lucrat într-o prăvălie în Pecica şi acolo am fost şi eu întâmplător. Pe la ora 11 un subofiţer de miliţie a venit şi i-a spus tatălui meu să vină până la miliţie şi tata a zis da vin a ieşit din prăvălie cu miliţianul şi s-a întors imediat că a uitat cheia de acasă ca nu avea buletinul la el şi a plecat tatăl meu şi plecat a fost”, povestește Ştefan Lucaci, fiul unui deţinut împuşcat.

Se ştie data exactă a execuţiei care a avut loc pe 1 septembrie între orele 23 şi 24, locaţia a rămas o enigmă. Au fost patru variante, cea mai probabilă este cea de aici anul trecut s-au făcut nişte măsurători în zonă cu ajutorul unui georadar şi s-au văzut anomalii ale solului în trei locuri, urmează să le cercetăm”, explică Mariu Oprea, expert IICCMER.

Pentru că a trecut mai mult de jumătate de secol de la execuţia celor zece, aflarea locului unde le-au fost aruncate trupurile a reprezentat o reală provocare.

Vom săpa manual până ajungem la orizontul de înmormântare unde au fost depuşi morţii în 1958. Această mărturie cum că ei au fost îngropaţi în cimitirul Pomenirea provine de la un ofiţer de miliţie din anii 58 care a lucrat în cadrul miliţiei Arad, el a transmis-o unui prieten”, spune Gheorghe Petrov, arheolog.

Exhumarea se face la ordinul unui procuror militar.

Până în acest moment doar se pare că împuşcare lor de aproape s-a produs în raza penitenciarului Timișoara şi după aceea cadavrele au fost aduse aici în Arad şi aruncate într-o groapă comună, după aceea ce armă erau ai armatei, ai miliţiei sau securităţi şi nu în ultimul rând cine a ordonat suprimarea celor 10 luptători anticomunişti”, spune Radu Ilina, prim procuror militar.

În cazul acestei execuţii a fost deschis un dosar penal pentru omor şi infracţiuni contra umanităţii.

Sursa: https://stirileprotv.ro/stiri/actualitate/ramasitele-a-10-oameni-ucisi-de-comunisti-cautate-intr-un-cimitir-din-arad.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.