“Regele maneliştilor”, condamnat la închisoare cu executare! Decizia magistraţilor este definitivă

Paul Iova, cunoscut drept „Regele maneliştilor”, a fost condamnat definitiv la 1.479 de zile de închisoare cu executare, în timp ce Ioan Sava, zis „Căsuţă” s-a ales cu trei ani şi şase luni de detenţie. În toamna anului 2014, procurorii DIICOT Suceava au trimis în judecată gruparea de contrabandişti de ţigări condusă de Paul Iova, paguba din dosar fiind estimată la 1,25 de milioane de euro.

Curtea de Apel Suceava i-a condamnat pe inculpaţii Ioan Sava la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunilor de grup infracţional organizat, contrabandă şi punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, pe Paul Iova (foto) la 1.479 de zile (puţin peste 4 ani) de închisoare din pedeapsa de 10 ani de închisoare rămasă neexecutată pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infrac­ţional organizat, contrabandă, pu­nere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Inculpatul Mihai Vicovanu a fost achitat pentru săvârşirea infracţiunii de aderare la un grup infracţional organizat, contrabandă şi punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate. Inculpatul Adrian Eftin a fost condamnat la un an de închisoare cu sus­pendare pe un termen de încercare de trei ani. Alexandru Nagy a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Gheorghe Puiu a fost con­dam­nat la doi ani de închisoare cu suspendare. Marius Viorel Negrea a fost condamnat la un an şi zece luni de închisoare cu suspendare. Decizia magistraţilor suceveni este definitivă.

La începutul lunii februarie a anului 2017, Tribunalul Suceava a dat o primă condamnare în dosarul contrabandiştilor de ţigări ce îl are ca principal promotor pe Paul Iova, zis Ion Petrişor, alias „Regele maneliştilor”. Astfel, acesta s-a ales cu şapte ani de închisoare pentru comi­terea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă, punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Tot şapte ani de închisoare a primit şi mâna sa dreaptă, Ioan Sava, zis „Că­suţă” din Fălticeni. Pedepse cu executare au mai primit Gheorghe Puiu – şase ani şi Marius Viorel Negrea – patru ani. Alţi trei inculpaţi din dosar, Mihai Vicovanu, zis „Mişu”, Dumitru Adrian Eftin, zis „Adi” şi Nagy Alexandru, zis „Grasu”, s-au ales cu câte trei ani de închisoare cu suspendare.

În primăvara anului 2015, judecătorii suceveni au mai condamnat cinci inculpaţi din acelaşi dosar. Atunci, Romică Botezatu a primit trei ani şi patru luni de închisoare cu executare, Gheorghe Plăcintă – trei ani cu suspendare, Cristinel Soitu – doi ani cu suspendare, Mihail Mihai – doi ani cu suspendare şi Gabriel Ovidiu Gelasă – doi ani cu suspendare.

Tribunalul Suceava i-a obligat pe cei 12 inculpaţi din dosar să achite la bugetul de stat şi prejudiciul creat, respectiv suma de 6,46 de milioane de lei.

La începutul anului 2014, procurorii DIICOT suceveni au finalizat un prim rechizitoriu în celebrului caz de contrabandă cu ţigări soldat cu o sumedenie de arestări în vara anului 2010, principalul promotor fiind bucureşteanul Paul Iova, alias Ioan Petrişor, alias „Regele maneliştilor”, care a avut la Suceava locotenenţi de marcă, precum fălticeneanul Ioan Sava, zis „Căsuţă”.

În total, au fost trimişi în judecată 12 inculpaţi, prejudiciul produs statului prin afacerile ilegale cu ţigări desfă­şurate pe parcursul anului 2010 depăşind 1,25 milioane de euro. Acesta este primul dosar finalizat care îi are ca promotori pe membrii grupării coordonate de Paul Iova. În celelalte două dosare sunt deja estimate prejudicii de un milion de euro într-un caz şi peste 4,5 milioane de euro în al doilea caz.

 1.200 de baxuri de ţigări de contrabandă traficate pe relaţia „Căsuţă” – Iova

Conform rechizitoriului transmis Tribunalului Sucea­va, Ioan Sava – „Căsuţă”, din Fălticeni, a fost trimis în judecată pentru „constituirea unui grup infracţional organizat” constând în aceea că de la mijlocul lunii septembrie 2010 a constituit împreună cu alţi cetăţeni români şi mol­doveni, respectiv Iova Paul, zis Ion Petrişor, Plăcintă Gheorghe, zis Ghiţă, Vicovanu Mihai, Botezatu Romică, Mi­hai Mihail, zis Mişa, Gheorghe Puiu, A.N. Moldovean, A.N. Marius, ş.a. o grupare in­fracţională organizată având ca scop săvârşirea de infracţiunii de contrabandă, conform obiectivdesuceava.ro.

Sava a fost trimis în judecată şi pentru contrabandă, deoarece de la mijlocul lunii septembrie 2010 a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigări de provenienţă extracomunitară. Astfel, începând cu data de 15 octombrie 2010 a preluat, prin intermediul lui Plăcintă Gheorghe şi Botezatu Romică, cantitatea de 1.200 baxuri ţigarete provenite din contrabandă şi prin intermediul celor doi le-a depozitat într-un imobil din apropierea şoselei Chitila, ulterior acestea fiind livrate lui Paul Iova şi complicilor bucureşteni, în mai multe tranşe, până la sfârşitul anului 2010.

Ioan Sava – Căsuţă a mai fost trimis în judecată pentru „punerea în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate” întrucât la data de 12 noiembrie 2010 împreună cu Vico­vanu Mihai, prin intermediul lui Plăcintă Gheorghe, a preluat cantitatea de 150 de baxuri cu ţigări contrafăcute marca MARBLE, prin fapta sa prejudiciind pe titularul mărcii înregistrate.

Paul Iova, zis Ion Petrişor, din Bucureşti, supranumit „Regele mane­liştilor” a fost de asemenea trimis în judecată pentru „constituirea unui grup infracţional organizat”, „contrabandă”, constând în aceea că de la mijlocul lunii septembrie 2010, prin acte materiale repetate, în realizarea unei rezoluţii infracţionale unice a desfăşurat activităţi de contrabandă cu ţigări de provenienţă extracomunitară, prin preluarea, deţi­nerea, transportul, depozitarea şi vânzarea ţigărilor care trebuie plasate sub un regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă. Este vorba despre aceeaşi cantitate de aproximativ 1.200 de baxuri de ţigări, de diferite mărci, preluate de la Ioan Sava – „Căsuţă” şi acoliţii acestuia.

Droguri ascunse printre ţigările de contrabandă

Doi dintre membrii gupării infrac­ţionale patronate de tandemul Iova – „Căsuţă” s-au ocupat în paralel şi de alte fapte de natură infracţională, trafic de droguri, mai precis. Astfel, Adrian Dumitru Eftin, zis Adi, de 58 de ani, din Sighişoara, judeţul Mureş, a fost trimis în judecată, pe lângă infracţiunile de sprijinire a unui grup infrac­ţional organizat şi contrabandă şi pentru punerea în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, şi pentru trafic de droguri de mare risc.

Acesta a cumpărat din Grecia cantitatea de 1,141 kg de fragmente vegetale (cannabis) contra sumei de 1.600 euro, la data de 12 noiembrie 2010 şi l-a determinat pe Nagy Alexandru să introducă în ţară odată cu bagajele personale şi o sacoşă conţinând cantitatea de cannabis, droguri descoperite cu ocazia percheziţiei făcute asupra autoturismului ce îi aparţinea lui Dumitru Adrian Eftin, la data de 18 noiembrie 2010.

Sursa: https://www.cancan.ro/regele-manelistilor-condamnat-la-inchisoare-cu-executare-decizia-magistratilor-este-definitiva-17895908

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *