România EXPULZEAZĂ un diplomat rus. SUA şi 14 state UE au anunţat măsuri similare

Ministerul Afacerilor Externe anunţă, luni, că a notificat Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României, ca urmare a atacului de la Salisbury.

Şi SUA au anunţat că expulzează 60 de diplomaţi ruşi, ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie.

În afară de expulzarea diplomaţilor, Casa Albă a dispus şi închiderea Consulatului rus din oraşul american Seattle. Printre diplomaţii ruşi expulzaţi se numără 12 presupuşi agenţi de informaţii activi în Misiunea Rusiei din New York.

Decizia reflectă preocupările Washingtonului că activităţile de spionaj ale Rusiei sunt din ce în ce mai agresive, au declarat oficiali din cadrul Administraţiei Donald Trump citaţi de agenţia Reuters.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a anunţat luni că 14 state membre UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi ca reacţie la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

Şi Uniunea Europeană a criticat dur situaţia apărută în Marea Britanie, mai multe state analizând posibilitatea retragerii propriilor reprezentanţi diplomatici din Rusia ori expulzarea diplomaţilor ruşi, în urma atacului neurotoxic din Marea Britanie ce a vizat un fost spion rus, informează agenţia de ştiri Tass, citând o sursă diplomatică europeană.

„Unele state membre iau în considerare posibilitatea rechemării proprilor diplomaţilor şi/ori să-i expulzeze pe cei ruşi”, a declarat diplomatul în marja întâlnirii Consiliului European.

Potrivit acestuia, „mai puţin de jumătate din ţările membre UE sunt pregătite să-şi asume astfel de măsuri”, inclusiv Polonia, Franţa şi cele trei state baltice.

Uniunea Europeană a decis să-şi recheme ambasadorul de la Moscova pentru „consultări”, după ce liderii Blocului comunitar s-au declarat de acord cu evaluarea Londrei că Rusia este „cel mai probabil” responsabilă pentru atacul neurotoxic ce l-a vizat pe un fost spion rus aflat în Marea Britanie.

Administraţia Vladimir Putin a exprimat regret că Uniunea Europeană a preferat solidaritatea cu Guvernul de la Londra în defavoarea obiectivităţii, în cazul atacului neurotoxic.

Sursa: http://www.gandul.info/international/romania-expulzeaza-un-diplomat-rus-sua-si-14-state-ue-au-anuntat-masuri-similare-17088644

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.