Românii din străinătate pompează bani în economia românească!

Suma totală  adusă în țară depășește jumătate din investițiile străine în economia românească.

Chiar dacă sumele trimise sunt mai mici decât in anul 2014, transferurile de bani din străinătate  în 2015 au depășit jumătate din totalul investiţiilor străine directe.

Românii din diaspora au trimis acasă, la rude, în 2014, 1,58 miliarde de euro, sumă aflată în scădere faţă de anul precedent (1,755 miliarde de euro). Din  statistica Eurostat se observă  câţi bani au trimis în ţara de origine cetăţenii europeni care lucrează în străinătate.

România ocupă locul al treilea, fiind devansată doar de Portugalia şi Polonia. Cele două ţări au înregistrat sume de 3,6 miliarde, respectiv 2,6 miliarde de euro.

Banii aduși de românii din străinătate au scăzut de la an la an, transferuri foarte mari fiind înregistrate în 2008 (7,8 miliarde de euro).

După țara noastră  se clasează ţări ca Lituania, Ungaria, Bulgaria sau Croaţia, ale căror cetăţeni din diaspora au virat în ţara de origine sume mai mici de 950 de milioane de euro.

Cele mai mari scăderi la  transferuri înregistrează Franţa ( cu 8,9 miliarde de euro mai puţin decât în 2013) şi Italia (cu 4,5 miliarde de euro față de 2013).

Banii trimişi de românii din străinătate reprezintă 65% comparativ valoarea investițiilor străine, prezintă într-un raport BNR.

Eurostat a luat în calcul numai remitenţele trimise de lucrători pe canale oficiale(bănci, firme transfer de bani), deci sumele neoficiale sunt mult mai mari.

Sursa: https://infostiri.net/2016/01/05/romanii-din-strainatate-pompeaza-bani-in-economia-romaneasca/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.