Traian Basescu: ”In caz de razboi, ROMANII plecati la munca in STRAINATATE trebuie adusi sub arme…”

Intr-o interventie la Adevarul live, citata de DC News, presedintele Traian Basescu a atins si probleme conflictului din Ucraina.

In acest context, Basescu a spus ca Romania are o mare problema cu rezervistii care sunt la munca in strainatate.

In opinia presedintelui, acestia ar trebui adusi sub arme daca situatia o impune.

Uita presedintele ca multi dintre cei plecati nu au facut nici armata, dupa ce obligativitatea stagiului militar a fost abolita.

Iata ce spune presedintele:

„Rusia e un factor de destabilizare a regiunii. Nu doar legat de Crimeea, ci si de Transnistria, si Nagorno-Karabah, si Osetia. (…)

E clar ca un obiectiv strategic al Rusiei e sa aiba acces la Dunare. Rusia avea cea mai mare flota la Dunare, iar acum nu se poate apropia de Chilia, unde era vechea granita. Romania nu are o amenintare directa.

Nu putem prevedea ca Rusia va ataca Romania, ar fi o nebunie sa credem asta. Toate analizele arata ca Rusia nu-si doreste razboi cu NATO. Nu cred ca vreo tara NATO va fi atacata de Rusia.

Ar fi razboi, indiferent ce tara NATO ar fi atacata.Dar regional trebuie creat echilibru militar. (…)

Pana la sumit-ul NATO din septembrie se vor lua decizii importante: redistribuirea resurselor militare NATO in tarile baltice, Polonia, Romania. Legea privind rezervistii e o solutie discutata.

S-a pus problema unei analize a capacitatii noastre de a chema rezervistii sub arme, daca ar fi nevoie. Avem o mare problema aici, pentru ca foarte multi dintre rezervisti sunt la munca in Italia, in Spania, in Franta, in Germania… Deci este un subiect pe care CSAT il va analiza in perioada urmatoare, el a facut obiect de discutie in ultimul CSAT si va trebui sa ne refacem capacitatea de a aduce rezervistii sub arme, daca este nevoie.

Sursa: https://www.bzi.ro/traian-basescu-in-caz-de-razboi-romanii-plecati-la-munca-in-strainatate-trebuie-adusi-sub-arme-612907

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.