VIDEO & FOTO / 1 Mai muncitoresc vs. 1 Mai pițiponcesc. Cum sărbătoreau românii în comunism şi cum petrec acum

În zilele noastre, de 1 Mai este o adevărată nebunie. Marea majoritate a românilor se orientează către mare, munte sau chiar destinațiie exotice pentru a se bucura de această minivacanță, alții apelează la clasicul grătar la pădure, iar unii mizează pe statul acasă. Dar oare cum arăta ziua de 1 Mai, în perioada comunistă?

1 Mai reprezintă doar o altă zi liberă în calendar, pentru foarte mulți români. Bucuria de a ieși la iarbă verde alături de prieteni și familie, bucuria de a lenevi în pat, fără să fie nevoiți să meargă la locul de muncă și chiar bucuria de a vizita un alt oraș sau o altă țară, cam acestea sunt definițiile zilei de 1 Mai în 2018.

Dacă acum românii se bucură în voie de această minivacanță, în perioada comunistă, lucrurile stăteau cu totul altfel. 1 Mai muncitoresc era despre paradele interminabile ale muncitorilor frumos îmbrăcați frumos, de sărbătoare, era despre șoimii patriei și despre pionieri.
Ziua de 1 Mai a fost sărbătorită în România, pentru prima dată, în anul 1980, de mișcarea socialistă. Dacă în zilele noastre, 1 Mai reprezintă relaxare și vacanță, în perioada comunistă, 1 Mai muncitoresc reprezenta doar un motiv pentru manifestații și propagandă uriașă. Toate clasele sociale, de la muncitori, până la intelectuali, se strângeau pentru a demonstra în sincron, în fața autorităților.

Existau defilări grandioase și momente unice în care erau prezentate marile realizări ale Partidului Comunist Român.
După căderea regimului comunist, 1 Mai a devenit o simplă tradiție. Oamenii aleg să celebreze ziua liberă de 1 Mai în diverse moduri, de la grătare în aer liber, la vacanțe exotice.

În acest an, peste jumătate dintre români au ales să stea acasă de 1 Mai, un procent de 20% se pregătesc de o ieşire la pădure, iar 15% merg la munte, în timp ce litoralul românesc şi city break-urile completează clasamentul, fiecare însumând 6% dintre opţiuni, informează Agerpres.

Sursa: http://padtv.ro/wp-admin/post-new.php

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.