Ziua în care Bucureștiul a fost DISTRUS. Cum a fost posibil ca cei care au omorât mii de români sa aiba un monument în Cișmigiu?

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, capitala României a fost ținta unui atac masiv cu bombe lansate din avioanele Statelor Unite pe data de 4 august 1944. Bucureștiul a fost distrus, dar a renăscut din propria-i cenușă.

Au fost atacate ținte civile, cu deosebire nodurile de comunicare, precum zona Gării de Nord, dar și partea centrală a orașului.

Cu un an înainte încheierii celui de-al doilea Război Mondial, înainte ca Regele Mihai să decidă întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste (23 august), pe data de 4 august 1944, Bucureștiul era în flăcări . Atunci, 220 bombardiere B-17 („Fortărețe zburătoare”) și 93 bombardiere B-24 (Libertador) au intrat în spațiul aerian al României din Italia  și au făcut măcel.

Mihail Sebastian menționa în jurnalul său, chiar a doua zi după masacru:

„Ieri după-amiază am fost în cartierul Grivița. De la Gară la bulevardul Basarab nicio casă – nici una – n-a scăpat neatinsă. Priveliștea e sfâșietoare. Se mai dezgroapă încă morți, se mai aud încă vaiete de sub dărâmături. La un colț de stradă trei femei boceau cu țipete ascuțite, rupându-și părul, sfâșiindu-și hainele, un cadavru carbonizat, scos tocmai atunci de sub moloz. Plouase puțin dimineața și peste toată mahalaua plutea un miros de noroi, de funingine, de lemn ars. Viziune, atroce, de coșmar. N-am mai fost în stare să trec dincolo de Basarab – și m-am întors acasă, cu un sentiment de silă, oroare și neputință”.

Și americanii au pierdut 10 avioane, dar 3000 de civili români au pierit în urma atacului.

Istoricul militar Manuel Stănescu își arată profunda nemulțumire legată de faptul că aviatorii americani, cu toate că ne-au ucis conaționali, au un monument în Cișmigiu.

„Mă întreb, pentru cei care nu pierd ocazia să-și smulgă hainele de pe ei, de ce nu vă amintiți niciodată de această tragedie? Care sunt criteriile pentru care 3000 de civili morți în câteva minute nu reprezintă decât o „pagubă colaterală”? De ce susțineți că nu trebuie să uităm împrejurările acestor morți tragice, dar pe aceștia nu-i amintim niciodată? Din păcate, lucrurile nu se opresc aici.

Într-un gest care demonstrează că avem comportamentul de slugă în codul genetic, autoritățile au avut teribila inspirație să ridice un monument dedicat….aviatorilor americani, și care tronează bine-mersi în Cișmigiu.

Vă închipuiți, păstrând proporțiile, cum ar arăta la Londra un monument dedicat aviatorilor germani, la Hiroshima unul dedicat celor americani și la Dresda britanicilor? Cum e posibil așa ceva? Dacă vrem să ne dovedim loialitatea față de un aliat, așa cum sunt Statele Unite acum, nu de asemenea gesturi dezgustătoare avem nevoie! În bunul stil românesc, al formelor fără fond, putem crede că un gest slugarnic ține loc de principii în care să credem cu adevărat?

Acel monument trebuie să dispară. Nu ne putem bate joc de memoria a aproape 3000 de oameni. Și pentru că „bocitorii de serviciu” cu siguranță vor avea azi amnezie, cu puterile mele modeste mă înclin și păstrez un moment de reculegere în amintirea lor”.

https://www.youtube.com/watch?v=TfaPPIlc5mA
Sursa: https://infoalert.ro/ziua-care-bucurestiul-fost-distrus-de-ce-americanii-care-au-omorat-mii-de-romani-au-un-monument-cismigiu/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.