S-a dat lege! Toti clientii EnelElectrica, E.On si CEZ sunt vizati! Cetatenii vor primi bani automat pe factura daca intrunesc aceste conditii. Unde trebuie sa verifici:

Din acest an, Enel, Electrica, E.On si CEZ vor despagubi automat consumatorii casnici de energie electrica din zona lor de retea daca au loc pene de curent mai lungi.

Despagubirea este de 30 de lei si se plateste, in conditiile pe care le puteti vedea mai jos, fara ca oamenii ramasi fara curent sa ceara acest lucru:

Pentru mediul urban ar trebui sa fie o pana de curent de 6 ore, in conditii normale de vreme, 4 ore pentru municipii resedinta de judet, 12 ore in mediul rural si 48 de ore in conditii meteo deosebite.

Aceasta masura de recompensa este o obligatie impusa de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul energiei (ANRE) inca din 2016, dar unele prevederi au intrat in vigoare abia de la 1 ianuarie 2019.

„Incepand cu data de 1 ianuarie 2019, compensatiile datorate de operatorul de distributie pentru nerespectarea indicatorilor de performanta privind continuitatea serviciului de distributie a energiei electrice se platesc utilizatorilor racordati la reteaua electrica de distributie la nivelul de joasa tensiune in mod automat, fara a fi necesara o solicitare din partea acestora”, se arata in ordinul initial.

Aceste recompense se primesc in cazul urmatoarelor situatii:

Pentru fiecare caz in parte, despagubirea este de 30 de lei, insa aceasta suma se primeste doar daca, pana la finalul anului 2020 au loc mai mult de 12 intreruperi neplanificate lungi in mediul urban sau 24 in mediul rural.

Distribuitorii pot plati din proprie initiativa aceste despagubiri, doar acolo unde stiu ca situatia care le genereaza s-a produs.  Acest lucru va fi mentionat pe factura clientilor si li se va scadea din suma facturii curente.
Pentru consumatori ar fi un plus daca ar avea contoare inteligente care le permite monitorizarea serviciului, inclusiv acumularile de pene de curent.

Sursa: https://turism.bzi.ro/este-oficial-cetatenii-vor-primi-automat-bani-de-la-firmele-furnizoare-de-energie-unde-trebuie-sa-te-uiti-pe-factura-86137