Soferii care sufera de aceste boli ar putea ramane fara permis. Ce prevede noua lege

O lege aprobata de Camera Deputatilor ameninta sa lase fara permis mii de soferi. Potrivit noilor reglementari, doctorii sunt obligati sa ii trimita la un control de specialitate pe toti cei care au afectiuni incompatibile cu sofatul.

Cine nu se supune, ajunge pieton. Intra in aceasta categorie si cei care iau medicamente puternice.

Potrivit legii, orice medic este obligat sa ii trimita la consultatii de specialitate pe soferii cu afectiuni cardiovasculareneurologicerenale au diabet ori iau sedative.

″In primul rand sunt bolile care nu permit sa aiba o buna vedere, sa distinga culorile si sa aprecieze distanta. In al doilea rand sunt bolile care merg cu coordonare dificila a miscarilor, de la accidentele vasculare cerebrale, neuroinfectiile, formele de epilepsie necompensate. Mai sunt si tratamente medicamentoase care scad atentia”, explica Adela Golea, purtator de cuvant Spitalul Judetean Cluj.

“Trebuie luate mai in serios aceste boli si probleme de sanatate, pentru ca examenul medical care se face pentru permis este o gluma. Ar trebui mai mult implementat acest sistem medical de verificare pentru a nu mai fi probleme in trafic”, este de parere un sofer.

Odata ce au primit biletul de trimitere, pacientii au la dispozitie 3 zile sa mearga la specialist.

La randul lor, potrivit legii, specialistii au la dispozitie o zi sa anunte la politie rezultatul examinarii, adica daca soferul este sau nu apt sa mai conduca.

In cazul in care a trecut o luna si pacientul nu a fost la specialist, este raportat automat de catre primul medic si ramane fara permis.

″In baza biletului de trimitere, in termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea acestuia, persoana care poseda permis de conducere este obligata sa se prezinte la unitatea de asistenta medicala autorizata pentru a efectua examinarea medicala de specialitate”, spune noua lege.

“Pacientii, atunci cand solicita, de exemplu, pentru reinnoirea permisului de conducere adeverinta de la noi, de obicei ne cer, in mod vehement, sa nu trecem afectiunile de care ei sufera. Tocmai din acest motiv de a nu li se suspenda posibilitatea de a conduce. Noi nu putem face acest lucru”, explica Delia Ciuca, medic de familie.

Un barbat care sufera de diabet a renuntat la carnet, dupa ce boala i-a afectat vederea.

Pacient: – Sunt trei ani de cand mi s-a verificat fundul de ochi si mi s-a spus ca sunt probleme de condus, sub nicio forma nu cred ca se mai poate conduce.

Reporter: – Din propria initiativa ati renuntat?

Pacient: – Da, dar atentionat de medici.

In unele tari, spun medicii, soferii care au diabet le prezinta la cerere politistilor un glucometru cu valoarea glicemiei.

“Diabetul zaharat poate sa duca la complicatii, intr-adevar, si acele complicatii ar putea sa interzica sa fie conducator auto. Adica, de exemplu, scaderea dramatica a acuitatii vizuale, dar asta deja este treaba oftalmologului, sa poata deduce acest lucru”, explica Mariana Graur, clinica de diabet Spitalul “Sfantul Spiridon” din Iasi.

Medicii care nu ii raporteaza pe soferii inapti medical sa conduca vor fi amendati.

Sursa: https://turism.bzi.ro/soferii-care-sufera-de-aceste-boli-ar-putea-ramane-fara-permis-ce-prevede-noua-lege-83852

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *